Az alvásminőség mérése

Magyarországon 2009-ben indult az a felmérés, amely segít abban, hogy megismerhessük saját alvásunk állapotát.

Nem a tegnapi, meg az azelőttit, hanem az általános alvásminőséget, amely alapján eldönthető: szükség van-e somnológusi, orvosi vagy más, alvásterápiás segítségre a nélkülözhetetlen pihent alvásállapot eléréséhez.

Felelősségteljes munkavégzés és minőségi élet nem képzelhető el pihentető alvás nélkül. Nemcsak egyébként a kiemelt foglalkozásoknál, ahol a koncentráló képességnek kiemelkedő a szerepe, hanem mindenkinek szüksége van arra, hogy a lehető legjobban kipihenten indítsa a napot. Ennek feltétele a jó alvás.

Az Alvásállapot felmérés az alvásdiagnosztikai vizsgálat megelőző része. A benne résztvevőknek kérdőívet kell kitölteniük és  néhány adatfelvételre kerül sor (súly, magasság, test/nyak térfogat). Az alvásállapot-felmérés első és legfontosabb feladata az alvásteszt elvégzése, melynek időtartama kb. 40-60 perc.  A teszt 155 ? alvás szakorvos, pszichológus, szociológus csoport által összeállított ? kérdésből áll, az egyes témák között számos, az alvással kapcsolatos információval. Így a teszt kitöltője nemcsak válaszol, hanem az alvás-életvitel szempontjából hasznos ismeretekhez is jut. Kiértékelésre a Szonda Ipsos közreműködésével  kidolgozott standard alapján kerül sor.

2939

Az eredményeket a teszt kitöltését  követően néhány héten belül prezentálja az érintetteknek a Benyovszky Orvosi Központ (BOK). Amennyiben további vizsgálatokra, illetve kezelésre van szükség, úgy a Magyarországon működő kevés számú  alvásközpont bármelyikét igénybe lehet venni. Amennyiben a BOK-SomnoCenter vizsgálatait választják, úgy azokat jelentős kedvezményekkel elvégzik. Ez az intézmény dolgozta ki és végzi az országos alvásállapot felmérést, tagja a World Sleep Day nemzetközi szervezetének és az elsők között kapta meg az Európai Alvástársaság és a Magyar Alvásterápiás Társaság szigorú nemzetközi követelményei alapján az akkreditációs minősítést.

2009-ben mintegy ezer felmérésre és azok értékelésére került sor. Kis? és nagyvállalatok dolgozói, fővárosban és vidéken élők, nők és férfiak, fizikai dolgozók és szellemi foglalkozásúak vettek részt a felmérés tesztelésében. A tapasztalatok megerősítik: az alvászavar napjainkban általánosnak mondható a fokozódó munkahelyi követelmények és a családi-, magánélet egyensúlyának megbomlása miatt. A teljesítménykényszer és a felfokozott ritmusú életmód, a munkahelyi  feszültségek és a társadalmi hangulat is hozzájárul ahhoz, hogy a hazai népesség  egyre inkább szenved valamilyen alvászavarban vagy ?betegségben. Sokan nem is tudják ezt, és átmeneti megoldásokkal próbálják kezelni az egyébként egyre súlyosabbá váló alvásgondjaikat.

Jelentkezés és további információk  telefonon: 786-30-45, vagy 30/ 9 30 41 24

Forrás: