Asztmás rohamhoz hasonló köhögést okozhat a háztartási baleset

A klórgáz mérgezés gyakori háztartási baleset, mert asztmás tüneteket – erős köhögő rohamot, nehézlégzést – okozhat a szúrós szagú gáz belélegzése.

Ezért nem szabad keverni a tisztítószereket

A háztartásokban használt klórtartalmú fertőtlenítő- és tisztítószerek előírás szerint, önmagukban használva nem jelentenek veszélyt. Problémát az okoz, ha a hatásukat azzal szeretné valaki fokozni, hogy egyidejűleg vízkőoldót, vagy más vegyszert is önt a megtisztítandó felületre. Ilyenkor egy vegyi reakció révén klórgáz jön létre, ami belélegezve komoly tüneteket tud okozni.

kohog, copd

Köhögés, fulladás

A tünetek súlyossága a belélegzett klórgáz töménységétől és az abban a helyiségben eltöltött időtől is függ, ám már kis koncentrációban is maró érzés jelzi az orrban és a torokban a szúrós szagú gáz belélegzését. Köhögőroham, nehézlégzés, fulladásérzés jelentkezik, ami miatt az érintett személy ösztönösen ablakot nyit, vagy elhagyja azt a helyiséget, ahol a tünetei jelentkeznek.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa  elmondta, hogy a légúti tünetek megjelenésének oka, hogy a klórgáz asztmás rohamhoz hasonló hörgőgörcsöt okoz. Ez tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója, a hörgők beszűkülésével próbálja megakadályozni, hogy a személy még több irritáló gázt lélegezzen be. Szintén ezt segíti a fokozott váladékképződés, a nyákban próbálja meg semlegesíteni a klórgázt a szervezet, emiatt jelentkezik a jellegzetes habos köhögés.

Fotó: 123rf.com

Mit tegyen a megelőzés érdekében?

Ne keverje a különböző háztartási tisztítószereket!

Ha nagy töménységű tisztítószert használ – például 20%-os sósav – akkor először nyisson ablakot, majd a folyadékot öntse a felületre, ezt követően azonnal hagyja el a helyiséget! A készítményt hagyja hatni a felületen, legalább egy óra hosszat ne menjen vissza.

Minden tisztítószert eredeti csomagolásban tároljon! Ne öntsön össze különböző termékeket, és ne tárolja ásványvizes vagy üdítős üvegben a tisztítószert, vagy egyéb egészségre veszélyes folyadékot, például gyomirtószert.

Vegyszert mindig úgy tároljon, hogy ahhoz gyermek ne férhessen hozzá!

A maszk a klórgáz mérgezés ellen nem segít! A jelenleg koronavírus elleni védekezésben fontos szerepet játszó egyszer használatos vagy mosható maszkok ebben az esetben nem nyújtanak védelmet.

Mit tegyen klórgáz mérgezés esetén?

Ha a szúrós szagú gázt belélegezve a felsorolt légúti tüneteket tapasztalja, először is hagyja el az adott helyiséget, nyisson ablakot, vagy menjen friss levegőre. Ne kísérletezzen házi praktikákkal – a tejivás sem segít – hívjon mentőt, vagy menjen a sürgősségi ügyeletre, hogy minél hamarabb szakszerű segítséget kapjon!

Soha ne tedd! – Íme a nem keverhető tisztítószerek!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.