Soha ne tedd! – Íme a nem keverhető tisztítószerek!

Számos olyan termék létezik, melyeket nap mint nap használunk a háztartásban – de nem keverhető tisztítószerek, azaz, ha egymással kapcsolatba kerülnek, semmi hatásuk nem lesz, sőt még veszélyessé is válhatnak. Lássuk a leggyakoribbakat!

Nézzük meg az alábbi párosításokat. Ezek a nem keverhető tisztítószerek.

Hasznos otthoni tisztítószerekből rengeteget találunk a boltokban – valóban sokat segítenek nekünk abban, hogy fenntartsuk a higiénikus körülményeket. Biztosan volt már rá példa, hogy úgy gondoltuk, akár kettőt egyszerre is bevethetnénk. Nos, gondoljuk újra! Bizonyos tisztítószerek nem keverhetők egymással. Ha magukban tökéletesek is, ilyen módon hatástalanná, vagy éppen veszélyessé válhatnak. A mixelésből eredő gőz és kémiai reakció nem biztonságos ránk nézve.

1.Két különböző lefolyótisztító: nem keverhető tisztítószereknek számítanak, sőt, közvetlenül egymás után sem javasolt őket alkalmazni. Mindkettő erőteljes vegyszer, ha keverjük őket, akár fel is robbanhatnak. Mindig utasítás szerint használjuk őket. Ha az egyik nem használ, érdemesebb kihívni szakembert a lefolyó eldugulása miatt.

tiztitoszerek1

2.Szódabikarbóna és ecet: noha külön nagyon hatékonyak, az egész házat képesek tisztán tartani, minden olyan receptet hagyjunk figyelmen kívül, amely a kettőt vegyíti! Ezek ugyanis „kioltják” egymást – a szódabikarbóna és az ecet keverése alapvetően vizet és nátrium-acetátot eredményez. Az ecet pedig még fel is habosítja a szódabikarbónát. Csukott, lezárt tárolóban akár fel is robbanhat a mix, ezek tehát szintén nem keverhető tisztítószerek.

tiztitoszerek2

3.Hidrogén peroxid és ecet: a konyhai munkafelületet és a gyümölcsöket is le lehet fújni ezzel a keverékkel, két fújás között letörölve a területet. Ez a megoldás biztonságos, de nem keverhető tisztítószerek egy és ugyanazon tárolóban, ugyanis ha ugyanott tartjuk őket, ún. perecetsav jön létre, amely potenciálisan mérgező, irritálhatja a bőrt, a szemet, a légutakat.

tiztitoszerek3

4.Fehérítő és ecet: hatásos fertőtlenítőnek tűnik, de soha nem keverhető tisztítószerekről van szó! Együtt ugyanis ez a két szer klórgázt alkot, amely még alacsony mennyiségben is köhögést, légzési problémákat okoz, a szemek könnyezni és égni kezdenek tőle.

tiztitoszerek3

5.Fehérítő és ammónia: keverésük mérgező gázt hoz létre, a klór-amint. Ugyanolyan tüneteket vált ki, mint az ecet és a fehérítő keverése, de légszomj és mellkasi fájdalom is kialakul. Számos ablak- és üvegtisztítószer tartalmaz ammóniát, tehát ezeket sosem szabad fehérítővel vegyíteni!

tiztitoszerek4

6.Fehérítő és tisztításra alkalmas alkohol: biztosan hallottunk már a kloroformról. Könnyen el lehet vele kábítani az embert, s bár nem mindig okoz ájulást, a keverék irritáló és mérgező lehet.

tiztitoszerek6

A fenti kombinációk tehát nem keverhető tisztítószerek – a fehérítővel kapcsolatban is állítsunk fel egy szabályt: azt csak vízzel kombináljuk!

Még ha az olyan termékek, mint az ablak- és wc-tisztító tartalmaznak is savakat vagy ammóniát, fehérítővel akkor is tilos összekeverni őket. Jó nem származik belőle.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.