Altatópirulával szívbetegségbe?

Alvásproblémák, nyugtalanság esetén nem könnyű megállni, hogy az ember bekapjon egy-egy tablettát a pihenésért. Ám úgy tűnik, az eleve szívelégtelenséggel küzdő embereknél ezek nem kis veszéllyel járnak.

Az altató pirulák használata nagymértékben növeli a komoly szívproblémák kialakulásának kockázatát azoknál az embereknél, akiknél a szívelégtelenség egyébként is gondot jelent – állapította meg egy új tanulmány.

A szívelégtelenséggel élőknél sajnos gyakori, hogy gondjaik vannak az alvással – ezért előfordul, hogy altató pirulákat kapnak, amikor elhagyják a kórházat – mondta el a tanulmány szerzője, Dr. Masahiko Setoguchi az Európai Kardiológiai Társaság közleményében.  Tekintettel arra, hogy a szívelégtelenséggel küzdő páciensek nagy részének nehézségei vannak az alvással, ez egy olyan probléma, mely szélesebb körű további vizsgálatot kíván.

A tanulmány során a japán kutatócsoport 111 szívelégtelenségben szenvedő beteg orvosi feljegyzéseit vizsgálta, akik mind 2011 és 2013 között kerültek be a tokiói kórházba. A páciensek állapotát több mint 180 napig követték, miután elhagyták a kórházat. Azok a betegek, akik altatópirulákat szedtek – vagyis benzodiazepin altatókat -, nyolcszor akkora valószínűséggel lettek visszavitetve a kórházba szívelégtelenség miatt vagy haltak meg szívproblémákban, mint akik nem használták az altató készítményeket – állapították meg a kutatók.

S bár a tanulmány nem tudta bizonyítani az ok-okozati kapcsolatot, a kutatók teóriája szerint a benzodiazepin altatók hatással vannak a szívműködésre és a légzésre is. Gondosan kellene ellenőrizni a szívelégtelenségben szenvedő pácienseket, akik altatókat szednek, különös tekintettel azokra, akiknél alvást zavaró légzési probléma áll fenn. Az eredmények mindenesetre aggodalomra adnak okot. Ez a kisméretű tanulmány valós riasztás a szívelégtelenséggel küzdő és altatókat alkalmazó emberek számára.

A legtöbb ilyen beteg idős és más betegsége is van, így például tüdőbeteg – mondta el Dr. Sean Pinney, aki a The Mount Sinai New York-i kórház előrehaladott szívelégtelenség- és szívátültetéses programjának vezetője. Rámutatott, hogy már több jelentés felfedte: általában is nagyobb a kockázata a súlyos, nemkívánatos eseményeknek, ha az idős emberek altatókat szednek. Az új felfedezésekkel együtt pedig, melyek a szívelégtelenségben szenvedőkre fókuszáltak, legokosabb lenne azt tanácsolni, hogy ez az érzékeny népesség egyáltalán ne is használjon altatót.

A tanulmányt egyébként egy görögországi, athéni konferencián mutatták be.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.