Alacsony D-vitamin egyenlő több hasi zsír?

Azok az emberek, akik az elhízás miatt több zsírt cipelnek a derekuk körül, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a D-vitamin hiánya szempontjából – állapították meg kutatók.

Az elhízásnak számos negatív hatása van. Kutatók most még egyet hozzáadtak a listához: a nem megfelelő csont egészség, a légúti fertőzés megemelkedett kockázata, szívbetegség és autoimmun betegségek egyaránt összefüggésbe hozhatók az alacsony D-vitamin szinttel.

Erős kapcsolatot találtak a hasi zsír egyre növekvő mennyisége és az alacsony D-vitamin szint között – ez arra utal, hogy a nagyobb hassal, derék mérettel rendelkezők nagyobb veszélyben vannak a D-vitaminhiány kialakulása szempontjából, ezért érdemes gyakrabban ellenőriztetniük e vitamin szintjét a szervezetükben – mondta el Rachida Rafiq, a tanulmány vezetője, aki a holland Leiden Egyetem VU egyetemi egészség központjának doktorandusza.

A felfedezések a Holland Elhízás Járvány elnevezésű tanulmány keretén belül összegyűlt adatok elemzéséből származtak. Összefüggésbe hozták egymással a hasi zsír nagyobb mennyiségét és az alacsony D-vitamin szinteket, nők és férfiak körében egyaránt. Az elhízásban szenvedő férfiaknál és a nőknél egyformán kapcsolat volt a kettő között. A nők esetében ugyanakkor a májzsír nagyobb mennyiségét kötötték az alacsony D-vitamin szinthez, s ez a férfiaknál nem volt jellemző.

Az egyelőre nem világos, hogy az alacsony D-vitamin szint okozza-e az embereknél a hasi zsírt, vagy a felesleges hasi zsír valamiképpen a D-vitamin szint csökkenését eredményezi. Ezt egy jövőbeni tanulmány fogja megállapítani.

A tanulmány megfigyeléses mivolta miatt nem vonhatunk le az elhízás és a D-vitamin szint közötti kapcsolat irányáról vagy okairól biztos következtetéseket” – mondta Rachida Rafiq, hozzátéve: az azonban bizonyosnak tűnik, hogy jelentős kapcsolat van a D-vitamin és a hasi zsír tárolása, funkciója között.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.