Akut hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta

A pancreasnedv elválasztás ingerlésének csökkenése miatt szükség szerint többnapos koplalás után folyékony, pépes, szénhidrát-, majd fehérjetartalmú, zsír-, rost-, ­fűszerszegény az étrend.

Az étkezés megkezdése után az ötödik héttől fogyasztható csak zsiradék, étolaj, margarin formájában legfeljebb 10 g-os adagban. Mennyi­sége fokozatosan emelhető napi 20-40 g-ra. (Enzim meghatározás normalizálódás alap­feltétel.)

A teljes koplalás után felhasználható nyersanyagok, ételféleségek:

Zsír nélkül készített sós rántott leves, pirított zsemle, keksz, kétszersült, héjában főtt burgonya. Kevés cukorral készített almakompót, almamártás, almaleves. Főtt sárgaré­pa, tej, és zsír felhasználása nélkül, kevés cukorral készített sárgarépa főzeték.

A szigorú diétát a fokozatos fehérjebeépítés követi, napi 60-80 g sovány főtt darált csir­ke-, vagy sertéshús adásával. Ha ez panaszokat nem okoz, kis mennyiségű tej (80-100 ml) adását kezdjük ételbe keverve, majd sovány tehéntúrót, sovány sajtot sovány gépsonkát, fehérpecsenyét fogyaszthat a beteg.

sajtok

Felhasználható nyersanyagok, gabonafélék és készítmények: Búzadara, rizs, (főzve, szárazon, pirítva), zabpehely, liszt.

Húsok, húskészítmények:

Zsírszegény húsfélék, fiatal csirke, sovány sertéshús, sovány hal, galamb-, nyúl-, borjú­hús, sovány csirkemáj, főzve teflonban, alufóliában zsiradék nélkül párolva, sütve, ró­mai cserépedényben zsiradék nélkül elkészítve, sovány gépsonka, fehérpecsenye, sü­megi sonka, sertésjava.

Tej, tejtermékek:

Tej 50-100 ml mennyiségben ételbe keverve. Sovány tehéntúró, sovány sajt, joghurt, kefir.

Zöldség, Főzelékfélék:

Burgonya, sárgarépa, paraj, főzőtök, fejes saláta, zsiradék nélküli levesek, köretnek, fő­zeléknek elkészítve hintéssel, behabarással.

krumpli4

Gyümölcsök: Alma, őszibarack csak kompótnak, levesnek, mártásnak, turmixitalnak szűrve elkészítve, meggy, cseresznye.

Tiltott élelmianyagok:

Alkohol, puffasztó főzetékfélék (káposztafélék), aprómagvas gyümölcsök, rostdús gyü­mölcsök, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), mák, kakaó, csokoládé.

Szárazhüvelyesek: Szárazbab, sárgaborsó, lencse.

Húsfélék: Sertészsír, baromfizsír, hízott állatok húsa, libamáj, zsíros füstölt húsfélék, töltelékáruk, disznósajt, kolbász, sonka, császárhús, szalonna, tepertő.

Tészták: Élesztős kelt, hajtogatott tészták, zsírban sült tészták, vajas tejszínes, krémes sütemé­nyek, tejszín, tejföl, érlelt túrók, érlelt füstölt sajtok.

Fűszerek: Feketebors, fűszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, zeller.

Ezt a diétát mindaddig tartani kell, amíg a laboratóriumi eredmények alapján a kezelő­orvos indokoltnak tartja.

Ismétlődő hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta

A tünetek kezdetén az előzőekben leírtak szerint étkezzék a beteg. Az akut szak elején és lezajlása utáni hónapokban, években általános érvényűek az alábbiak:

– A diéta zsírszegény legyen

– Az állati zsiradékok helyett napraforgóolaj, margarin (ételkészítéshez felhasználható 1­2 dkg), tej, joghurt, kefir használható az ételek készítéséhez, ízesítéséhez.

– Kakaó, kávé, csokoládé nem ajánlott.

kakao2

– A zsiradékokat hevítve nem szabad a már kész ételbe keverni. A húsokat grillen, teflon­ban, alufóliában, római cserépedényben párolják, süssék.

– Rostszegény legyen

– A rosttartalom csökkentése áttöréssel, turmixolással és szűréssel történjen.

– Fűszerszegény legyen

– Ízesítésre használható kevés köménymag, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, majo­ránna, zöldpetrezselyem, kakukkfű, citrom.

Alkohol fogyasztása tilos! Kevés fogyasztása is káros!

– Feketekávét csak étkezés után szimpla mennyiségben. Gyakori kis volumenű étkezés (5-6-szor naponta) javasolt.

Forrás: