Akut hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta 2010-07-09 Kórkép Megosztás: Tweet A pancreasnedv elválasztás ingerlésének csökkenése miatt szükség szerint többnapos koplalás után folyékony, pépes, szénhidrát-, majd fehérjetartalmú, zsír-, rost-, fűszerszegény az étrend. Az étkezés megkezdése után az ötödik héttől fogyasztható csak zsiradék, étolaj, margarin formájában legfeljebb 10 g-os adagban. Mennyisége fokozatosan emelhető napi 20-40 g-ra. (Enzim meghatározás normalizálódás alapfeltétel.) A teljes koplalás után felhasználható nyersanyagok, ételféleségek: Zsír nélkül készített sós rántott leves, pirított zsemle, keksz, kétszersült, héjában főtt burgonya. Kevés cukorral készített almakompót, almamártás, almaleves. Főtt sárgarépa, tej, és zsír felhasználása nélkül, kevés cukorral készített sárgarépa főzeték. A szigorú diétát a fokozatos fehérjebeépítés követi, napi 60-80 g sovány főtt darált csirke-, vagy sertéshús adásával. Ha ez panaszokat nem okoz, kis mennyiségű tej (80-100 ml) adását kezdjük ételbe keverve, majd sovány tehéntúrót, sovány sajtot sovány gépsonkát, fehérpecsenyét fogyaszthat a beteg. Felhasználható nyersanyagok, gabonafélék és készítmények: Búzadara, rizs, (főzve, szárazon, pirítva), zabpehely, liszt. Húsok, húskészítmények: Zsírszegény húsfélék, fiatal csirke, sovány sertéshús, sovány hal, galamb-, nyúl-, borjúhús, sovány csirkemáj, főzve teflonban, alufóliában zsiradék nélkül párolva, sütve, római cserépedényben zsiradék nélkül elkészítve, sovány gépsonka, fehérpecsenye, sümegi sonka, sertésjava. Tej, tejtermékek: Tej 50-100 ml mennyiségben ételbe keverve. Sovány tehéntúró, sovány sajt, joghurt, kefir. Zöldség, Főzelékfélék: Burgonya, sárgarépa, paraj, főzőtök, fejes saláta, zsiradék nélküli levesek, köretnek, főzeléknek elkészítve hintéssel, behabarással. Gyümölcsök: Alma, őszibarack csak kompótnak, levesnek, mártásnak, turmixitalnak szűrve elkészítve, meggy, cseresznye. Tiltott élelmianyagok: Alkohol, puffasztó főzetékfélék (káposztafélék), aprómagvas gyümölcsök, rostdús gyümölcsök, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), mák, kakaó, csokoládé. Szárazhüvelyesek: Szárazbab, sárgaborsó, lencse. Húsfélék: Sertészsír, baromfizsír, hízott állatok húsa, libamáj, zsíros füstölt húsfélék, töltelékáruk, disznósajt, kolbász, sonka, császárhús, szalonna, tepertő. Tészták: Élesztős kelt, hajtogatott tészták, zsírban sült tészták, vajas tejszínes, krémes sütemények, tejszín, tejföl, érlelt túrók, érlelt füstölt sajtok. Fűszerek: Feketebors, fűszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, zeller. Ezt a diétát mindaddig tartani kell, amíg a laboratóriumi eredmények alapján a kezelőorvos indokoltnak tartja. Ismétlődő hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta A tünetek kezdetén az előzőekben leírtak szerint étkezzék a beteg. Az akut szak elején és lezajlása utáni hónapokban, években általános érvényűek az alábbiak: – A diéta zsírszegény legyen – Az állati zsiradékok helyett napraforgóolaj, margarin (ételkészítéshez felhasználható 12 dkg), tej, joghurt, kefir használható az ételek készítéséhez, ízesítéséhez. – Kakaó, kávé, csokoládé nem ajánlott. – A zsiradékokat hevítve nem szabad a már kész ételbe keverni. A húsokat grillen, teflonban, alufóliában, római cserépedényben párolják, süssék. – Rostszegény legyen – A rosttartalom csökkentése áttöréssel, turmixolással és szűréssel történjen. – Fűszerszegény legyen – Ízesítésre használható kevés köménymag, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, majoránna, zöldpetrezselyem, kakukkfű, citrom. – Alkohol fogyasztása tilos! Kevés fogyasztása is káros! – Feketekávét csak étkezés után szimpla mennyiségben. Gyakori kis volumenű étkezés (5-6-szor naponta) javasolt. Forrás: