A zöld tea lehet a kulcs a bőrbetegségek gyógyításához?

Amerikai kutatók szerint a zöld tea tulajdonságai gyógyírt jelenthetnek az olyan bőrproblémákra, mint a psoriasis (pikkelysömör) vagy a korpásodás.

A pikkelysömörhöz hasonló bőrbetegségek esetében a bőr sejtjei irányíthatatlanul szaporodnak, amitől a bőr jóval vastagabb lesz, és hámlani kezd. A szervezet immunsejtjei is aktiválódnak, ami gyulladást okoz.

bőrápolás1

Az Experimental Dermatology szaklap legutóbbi számában megjelent tanulmányban a Georgia-i Orvostudományi Egyetem kutatói állatmodellen vizsgálták a gyulladásos bőrbetegségeket. A kutatók megfigyelték, hogy a zöld teával kezelt betegségek esetében a sejtek lassabban szaporodtak, és felfedezték egy olyan gén jelenlétét is, amely a sejtek életciklusát szabályozza.

A zöld teával kezelt állatok bőrsejtjeiben a sokszorozódáskor jelenlévő PCNA (proliferációs nukleáris antigén) szintje is csökkent. Pikkelysömör esetén ez a gén túlzott mértékben van jelen, és felgyorsítja a bőrsejtek termelődését.

Dr. Stephen Hsu, a tanulmány főszerzője elmondta, hogy az ultraibolya sugárzás hagyományos kezelése alkalmas lehet a bőr sérüléseinek gyógyítására, ugyanakkor hosszú távon ún. sqamosus sejtes bőrrákhoz vezethet, ami a bőrrák második leggyakoribb típusa.

tea1

A növényből nyert zöld tea alternatív megoldást nyújthat, azonban még további vizsgálatokra van szükség a pontos hatások megismeréshez, és a kutatóknak még sokat kell dolgozniuk, hogy átlépjék a kezelés bizonyos korlátait.

A zöld tea nagyon aktív részekből tevődik össze, melyek túl gyorsan oxidálódnak, ha más összetevőkkel vegyítik őket, például a vízben is feloldódnak, ami nem tud behatolni a bőrbe. A kutatók most egy olyan formulán dolgoznak, amely képes zsírban oldódni, és így bejutni a bőrbe.

Forrás: