A tesztoszteron a gond?

Ausztrál kutatók szerint az anyaméhben magas tesztoszteronszinttel rendelkező fiúk fele olyan gyorsan tanulnak meg beszélni, mint a lányok.

„A kisgyermekek nagyjából 12 százalékánál feltűnően lassú a nyelvi készségek kialakulása. Noha a folyamat egyéni eltéréseket mutat, általánosságban elmondható, hogy a fiúknál később kezdődik és lassabban megy végbe, mint a lányoknál.” – mondta el a kutatás vezetője, Andrew Whitehouse, a Nyugat-ausztráliai Egyetem professzora. Véleménye szerint a jelenség a fiúmagzatok magasabb tesztoszteronszintjének köszönhető.

A kutatócsoport először megmérte a hormon szintjét 767 újszülött köldökzsinórvérében, majd a gyermekek 1, 2 és 3 éves korában a nyelvi készségeiket vették górcső alá. Úgy tapasztalták, hogy azok a fiúk, akik szervezetében nagy mennyiségben volt megtalálható a tesztoszteron, két-háromszor nagyobb eséllyel maradtak le a beszédfejlődésben. A lányoknál érdekes módon fordított módon működött a hormon hatása: minél több volt belőle a szervezetükben, annál ritkábban fordult elő náluk a probléma.

div817ri

Korábbi kisebb tanulmányok már kimutatták a magzatvíz tesztoszterontartalma és a későbbi beszédfejlődés közti összefüggést. Ugyanakkor ez az első olyan széles körű vizsgálat, amely bebizonyította, hogyan hat ki az élet első három évére a köldökzsinórvér hormontartalma.

„A megkésett beszédfejlődés az egyik leggyakoribb zavar, ami miatt a szülők orvoshoz fordulnak gyermekükkel. Eredményeink megmutatják a probléma mélyén húzódó okokat, egyben segíthetik a nyelvi készségek általános fejlődésének jobb megértését is.” – vélekedett Whitehouse.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.