A tél nyomai a bőrünkön

A téli hónapokban még nagyobb kihívások érik bőrünket. Ha elhanyagoljuk, akár hosszú távú problémákat is okozhatunk magunknak! Többek között, az időnkénti száraz viszketés, először állandóvá, majd fájdalmassá válhat.

A zord időjárás, a vitaminokban szegényebb táplálkozás, a kevés mozgás a szabad levegőn, a napfény hiánya egész szervezetünket megviseli. A tél nyomai mégis leginkább bőrünkön tükröződnek. Arcunk színe sápadttá válik, ellenálló-képessége csökken, könnyen kialakulnak rajta apró gyulladásos pontok. Pedig összesen 6 dolgot kell megjegyezni, ami felveszi a versenyt bőrünk védelmére: A, C, E, Biotin. D, B5. Ezek azok a vitaminok, melyeket okvetlenül be kell illesztenünk az étrendünkbe.

A kozmetikumok is a segítségünkre jönnek. Télen a nagy hideg, a szél, a hó, az ónos eső, a köd, valamint a központi fűtés okozhat bőrártalmakat.  Ebben az évszakban nappalra viszonylag kisebb víztartalmú, zsírosabb krémeket használjunk. Főleg a téli sportolások alkalmával szükséges, hogy a nappali krém ne szívódjon be teljesen a bőrbe, hanem vékony védőréteget képezzen az arcon. Ilyenkor azonban fokozottan ügyelni kell arra, hogy az éjszakai krém már ne akadályozza a bőrlégzést, tehát javallt, hogy kizárólag jól felszívódó anyagokból álljon.3537Óvni kell bőrünket a hirtelen nagyfokú hőmérsékletváltozástól is, mivel többek között a bőr kis ereinek bénulását okozhatja. Ez különösen azokra vonatkozik, akiknek könnyen kipirul az arcuk, orruk; e területeken egyre több hajszálvékonyságú ér keletkezhet.

szex_61

A téli hidegből ne menjünk egyenesen a meleg kályhához vagy fűtőtesthez. Természetesen ez fordított sorrendben ugyanúgy nem ajánlott. Ugyanis a hidegben a bőr erei összehúzódnak, kevesebb vér kerül a test perifériáira: a kezekbe, a lábakba, az orrba, a fülkagylóba. A szűk kesztyű vagy cipő tovább rontja a helyi vérkeringést. A rossz vérkeringésű végtagok könnyebben szenvednek fagyási sérülést. Ezért fontos, hogy a kesztyű és a lábbeli elég bő legyen.

Nehéz néha kiválasztani a megfelelő bőrápolási programot. Nagyon sokféle krém áll rendelkezésünkre.

Északi kézápoló krém. Az északról jövő gyógynövény kivonatban lehet bízni, ők aztán tudják, mi kell a nagy hideghez. Ugyancsak idekívánkozik az értékes vörös áfonya kivonat és a tartalmas homoktövis olaj is. Mindkettő intenzív regenerációt biztosít a száraz, érdes kezeknek. A krém gyorsan felszívódik és finom, puha bőrszerkezetet biztosít.

Forrás: