A peeling kezelés

A peeling lényegében a bőr elszarusodott rétegeinek vékonyítását jelenti. Az eljárást a bőrgyógyászat és plasztikai sebészet egyaránt alkalmazza.

A manapság reneszánszukat élő peelingek egy kockázatosabb sebészeti beavatkozás, vagy egy antibiotikum-kúra alternatívájaként is igénybe vehetőek.

peeling31000

A peeling számos bőrprobléma kezelésére is kiválóan alkalmazható, így pigmentfoltok és akné, vagy aknéhegek eltávolítására, vagy az eddig nehezen kezelhető stria eltüntetésére. Sok páciensen nem alkalmazható a lézer, mert a bőrük nem megfelelő hozzá, számukra is kitűnő terápiát nyújtanak a peelingek kiegészítő vagy más kozmetológiai beavatkozással együtt. A peeling eljárás három legalapvetőbb fajtája:

1. Mechanikai peeling

Egszerűen szólva: bőrradír. Az eljárás során apró kemény részecskék segítségével egyszerűen, dörzsöléssel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket. A kezeléskor mérsékelt nyomást alkalmazunk. A dörzsanyag lehet magörlemény, de ennek szemcsemérete nem egyenletes és éles szélei hatására sérülhet az ép hám, dehidrációt, esetleg sérülésveszélyt okozva, valamint irritálhat.

Korszerűbb a jojobagömbök alkalmazása, mely valódi ,,kettő az egyben” anyag, hiszen a kezelés kezdetén az apró kemény gömböcskék hatékony mechanikai peelinget végeznek, majd a bőrhőmérséklet és a masszírozás hatására ellágyul, és ápolja a bőr felületét a bőrbarrier megerősítésével. Szintén gyakran alkalmazott anyag a polietilén műanyag gömb, mely egyenletes mérete, kíméletessége miatt előnyös.

peeling-q

2. Enzim peeling

Az enzim peeling használata évtizedes múltra tekinthet vissza. Régen állati eredetű enzimeket alkalmaztak, ma növényi eredetű sejtemésztő enzimeket használnak, melyeket papajából, ananászból vonnak ki, ezek feloldják az elhalt hámsejtek közti protein kötéseket. Általában maszkok, krémek, ampullák formájában alkalmazzák, az eltávolításukkor a sejtmaradványok is letörölhetőek.

3. Kémiai peeling

Már az ókorban is alkalmazták (Kleopátra szamártej fürdője). Napjainkban az alfa-hidroxi savakat (gyümölcssavak, TCA) használják. A sav a sejtek közti, azokat összekötő barrier részt oldja ki, köztük a ceramidokat is, a sejtek így elválnak egymástól. A barrier gyengülése miatt fokozódik a bőrön keresztül történő vízvesztés, ezért érdemes pótolni a ceramidot, erősíteni a védőréteget a kezelések végén. Új hatóanyag az algákból kivont tengeri, ún. marine AHA, mellyel kíméletesebben végezhetünk bőrfiatalítást.

Forrás: