A kezeletlen tej veszélyes

A kezeletlen tej veszélyes lehet az emberek egészségére.

Az ausztrál élelmiszerügyi hatóságok szükségesnek tartják a kezeletlen tej- és tejtermékek forgalmazásának szigorúbb szabályozását, mivel szakértők szerint ezek a termékek az emberi egészségre veszélyesnek minősülnek.

Annak ellenére, hogy a pasztörizálatlan tej és sajt emberi fogyasztási célokra nem hozható kereskedelmi forgalomba, „fürdőtej” és hasonló nevek alatt továbbra is hozzáférhető bizonyos egészséges ételeket árusító boltok polcain és a piacokon. A nyers tej rajongói gyakran kihasználják ezt a kiskaput, és fürdőtejet vásárolnak fogyasztási célokra, írja a Sydney Morning Herald.

shutterstock_27980753

Steve Whan, ausztrál ipari miniszter szerint azok a cégek, amelyek kezeletlen tejtermékeket árusítanak, valójában az emberek életével játszanak. Megalapozott és megbízható bizonyítékok állnak rendelkezésünkre a nyers tejtermékek egészségre veszélyes hatásairól, mondja Whan.

Vitali Sintchenko, a Westmead Kórház orvos-mikrobiológusa szerint is jó okkal tiltották be a kezeletlen tej kereskedelmi forgalmazását, mivel számos olyan kórokozó és méreganyag található a pasztörizálatlan tejben, ami akár halált is okozhat.

Egy ausztrál férfit, Peter Melovot a közelmúltban 53 000 dolláros büntetés megfizetésére kötelezte a bíróság, amiért egy azóta már bezárt üzemen keresztül jelentős mennyiségű kezeletlen tejet hozott forgalomba. A helyi bíróság az élelmiszerügyi törvény 43 rendbeli megszegésében találta bűnösnek Melovot.

Forrás: