8 ok – ezért izzadunk annyira éjjel!

Menopauza, vagy valami más okozhatja, hogy éjszakánként elviselhetetlenül izzadunk? Sajnos, komoly betegség is forrása lehet.

A páciensek gyakran panaszkodnak a háziorvosnak kibírhatatlan éjszakai izzadásról.

Az izzadás valóban bosszantó mértékű lehet, felébreszti az embert az éjszaka közepén, sokszor alvóruhát kell cserélnie, és talán már álom sem jön a szemére a kellemetlenséget követően.

Normális éjszakai izzadásnak az tekinthető, ha túlságosan meleg van a szobában vagy az évszaknak nem megfelelő ágyneműt használunk. Ezeket a problémákat könnyű orvosolni, és mindenképpen el kell különíteni őket az egészségügyi problémák okozta izzadástól. A súlyos hőhullámoktól is célszerű elkülöníteni a dolgot, hiszen azokat menopauza idején tapasztalják a nők.

Fotó: 123rf.com

Mikor kell arra gyanakodni, hogy valami gond van?

Nem a változókor, és nem is a túl meleg környezet az éjszakai izzadás oka? Egy, 2267 páciens bevonásával végzett tanulmány azt mutatta, hogy az emberek 41 százaléka szenvedett fokozott éjszakai izzadástól előző hónapban, ez azt jelenti, hogy a probléma viszonylag gyakori. Fontos kiemelni, hogy az arcon, törzsön jelentkező melegséget, bőrpírt szintén célszerű elkülöníteni a valódi éjszakai izzadástól.

Különböző okai lehetnek az éjjeli izzadásnak. A pontos okok kiderítéséhez az orvosnak részletes anamnézisre van szüksége, több vizsgálatot kell elvégeznie. Érdemes tudnunk azonban róla, mely állapotok okozhatnak elsősorban éjszakai izzadást.

Mit tehetünk a fokozott hónalji izzadás ellen?

  • Menopauza: a hőhullámok, melyek menopauza, azaz változókor idején jelentkeznek, okozhatják az éjszakai izzadást, sőt, annak gyakori okai.
  • Idiopátiás hyperhidrosis: olyan állapot, melyben a szervezet krónikusan sok izzadtságot termel, tulajdonképpen azonosítható orvosi ok nélkül.
  • Fertőző betegségek: a tuberkolózis összefüggésbe hozható az éjszakai izzadással. A bakteriális fertőzések, így az endocarditis (szívbelhártya-gyulladás), osteomyelitis (a csontok gyulladása) és a tályogok is okozhatnak izzadást. Az éjjeli izzadás az AIDS vírus (HIV) fertőzés jele szintén lehet.
  • Rák: az éjszakai izzadás néhány rákbetegség korai tünete. Valamennyi rák-típus közül leggyakrabban a limfóma hozható vele összefüggésbe. Azok a betegek, akiknél még nem diagnosztizálták a rákot, az izzadás mellett lázat és megmagyarázhatatlan fogyást is tapasztalnak.
  • Gyógyszerek: egyes gyógyszerek szedése ugyancsak okozhat éjszakai izzadást. Ha egyéb testi tünetek, komoly betegségek jelei nem tapasztalhatók, az izzadás lehet gyógyszerek mellékhatása. Az antidepresszánsok minden típusa produkálhatja például, a páciensek 8-22 százalékánál. Más pszichiátriai készítmények szintén okozhatnak izzadást.

Fotó: 123rf.com

Az alacsonyabb lázra szedett orvosságok, így az aszpirin, vagy az acetaminophen; más típusú gyógyszerek azonban kipirulást okoznak, mely nem tévesztendő össze az éjszakai izzadással. A kipirulást, bőrpírt okozó gyógykészítmények lehetnek például a niacin, a tamoxifen, hydralazine, nitroglycerine, viagra, kamagra. Az éjszakai izzadással, kipirulással összefüggésbe hozhatóak olyan gyógyszerek is, mint a kortizon prednison és prednisolon is.

Mi okozhat még izzadást éjjel?

Több olyan állapot, amely bizonyos betegségekhez kötődik.

  • Hypoglikémia: az alacsony vércukorszint is vezethet éjszakai izzadáshoz. Az inzulint alkalmazó vagy antidiabetikus gyógyszert szedő betegek érzékelhetik a hypoglikémiát éjjel, melyet izzadás kísér.
  • Hormonzavarok: a bőrpír, izzadás számos hormon-rendellenesség esetén tapasztalható, beleértve a pheochromocytomát, carcinoid szindrómát, hyperthyreosis-t (pajzsmirigy-túltengés).

Egyes neurológiai állapotok szintén vezethetnek éjszakai izzadáshoz. Az olyan ritka betegségek, mint az autonóm dysreflexia, poszt-traumatikus syringomyelia, stroke, vagy az autonóm neuropathia is fokozott izzadással járhatnak és okozhatnak kellemetlenséget éjszakánként.

Forrás: Napidoktor.hu