A kemoterápia mellékhatásai ellen új gyógyszert fejlesztettek ki

A kemoterápia mérgező mellékhatásait csökkenti egy új gyógyszer, számolt be egy kutatás első eredményeiről a fejlesztő gyógyszergyár.

Az új szer a vér- és nyirokrendszeri daganatos betegeknél a kemoterápia hatására időnként fellépő káros mellékhatást, az úgynevezett tumorlízis-szindrómát enyhíti. A szindróma az esetek 5 százalékánál halált okoz. A jelenség akkor tapasztalható, amikor a daganatos sejtek túl nagy mennyiségének gyors pusztulása mérgező anyagokat, elsősorban húgysavat szabadít fel a vérben. Az új gyógyszer a húgysav mennyiségét 30 százalékkal hatékonyabban csökkenti, mint a három évtizede alkalmazott terápia.

gyogyszer3

A vér- és nyirokrendszeri rákos betegek – a leukémiások és limfómások – 70 százaléka a korszerű kezelések segítségével ma már meggyógyul. A betegek 3-20 százalékát sújtja azonban a tumorlízis-szindróma, amelynek során a vesét károsító mérgek szabadulnak fel. A 18 évnél fiatalabbak 30 százalékát érinti a szindróma. Az új tanulmány első eredményeit kedden mutatták be Firenzében, ahol a kutatást tervezték és irányították.  Az első adatok azt mutatják, az új fejlesztésű gyógyszer hatékony kezelést tehet lehetővé, emellett olcsóbb is, mint a jelenleg alkalmazott terápia.

A gyógyszergyár hamarosan megindítja az új szer engedélyezési eljárását az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA). További kutatásokkal szeretnék megvizsgálni, lehetséges-e gyermekeknél is alkalmazni a gyógyszert, mivel ők jelenleg nem részesülhetnek ebben a kiegészítő kezelésben.A 2012-ben kezdődött kutatás 12 ország – köztük Magyarország – 79 onkológiai-hematológiai központjának mintegy 350 páciense részvételével folyt.

Forrás: