A D-vitamin-hiány növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát

Szükség lenne a rendszeres pótlásra?

Összefüggést találtak a D-vitamin-hiány és a koronavírus fertőzés valószínűsége között a kutatók – ez a vitamin igen lényeges szerepet tölt be az immunrendszer megfelelő működésében.

Van kapcsolat a Covid-19 fertőzés és a D-vitamin hiány között – állapították meg Chicago-i Egyetem kutatói. A szakemberek egy retrospektív tanulmány keretében jutottak erre a következtetésre, melyben a pácienseket koronavírus-gyanúval tesztelték.

A D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez. Korábban már kiderült, hogy e vitamin kiegészítőként történő szedése csökkentette a vírusos légúti fertőzések kockázatát” – mondta David Meltzer orvos, PhD, a UChicago Medicine vezetője és a tanulmány vezető szerzője. – “Statisztikai elemzésünk azt sugallja, hogy ez igaz lehet a Covid-19 fertőzése esetében is.”

A kutatócsoport 489 beteget vizsgált meg a UChicago Medicine páciensei közül, akiknek D-vitamin-szintjét 1 éven belül mérték, mielőtt megvizsgálták volna, koronavírus-fertőzöttek-e. Azok a betegek, akiknek D-vitamin-hiányuk volt és azt nem kezelték, csaknem kétszer akkora valószínűséggel kaptak pozitív eredményt a Covid-19 teszten – összehasonlítva őket azokkal, akiknek megfelelő volt a D-vitamin szintje.

Fotó: 123rf.com

 

A tanulmányt a JAMA Network Open szaklap közölte. A felfedezésekről korábban a medRxiv-n is beszámoltak a kutatók. Amerikában a lakosok felénél jellemző a D-vitamin hiány, s jóval nagyobb arányban van jelen az afro-amerikaiaknál, spanyoloknál és olyan embereknél, akik kevésbé fényes területen élnek – így például Chicago-ban, ahol télen keveset süt a nap.

Annak megértése, hogy a D-vitamin-hiány kezelése megváltoztatja-e a COVID-19 kockázatát, lokálisan, országosan és globálisan egyaránt nagy jelentőségű lehet” – fogalmazott Meltzer. Hozzátette: a D-vitamin nem drága, szedése általában véve biztonságos, s széles körben elérhető. A szakember és csapata kiemeli a kísérleti vizsgálatok fontosságát, hogy eldöntsék, vajon a D-vitamin kiegészítők szedése csökkentheti-e a koronavírus fertőzés kockázatát vagy annak súlyosságát.

Hangsúlyozzák azt is, szükség van még tanulmányokra arról, milyen D-vitamin pótló stratégiák lehetnek a legmegfelelőbbek bizonyos populációkban. Számos klinikai vizsgálatot indítottak az UChicago Medicine-nél, illetve a helyi partnerek bevonásával a téma alaposabb feltérképezésére.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.