Az alacsony D-vitamin szint oka lehet a koronavírus-haláleseteknek

A vitamin hiánya komoly problémákat okozhat

A D-vitamin megfelelő szintjének komoly szerepe lehet abban, ki hal meg a koronavírus-járványban. Kutatók szerint a hiány megduplázza az egészségügyi komplikációk esélyét.

Bár túladagolni sem szabad, fontos, hogy megfelelő legyen szervezetünk D-vitamin szintje. Erre egy új tanulmány is rávilágít. A kutatók nemzetközi adatokat vizsgáltak az új koronavírus (Covid-19) kapcsán, s felfedezték, hogy erős összefüggés van a súlyos D-vitamin hiány és a halálozási arányok között.

Az amerikai Északnyugati Egyetem (Northwestern University) kutatócsoportja statisztikai elemzést folytatott több kórház és klinika adatai alapján, melyek Kínában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Iránban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és Amerikában voltak megtalálhatók.

Fotó: 123rf.com

Felhívták a figyelmet arra, hogy azokban az államokban, ahol a koronavírus-járvány a legtöbb áldozatot szedte – így az olaszoknál, angoloknál és a spanyoloknál – alacsonyabb volt az emberek D-vitamin szintje, összevetve őket a kevésbé érintett országokban élőkévelEz nem jelenti azt, hogy mindenkinek – különösen azoknak, akiknek nincs ismert D-vitamin hiánya –azonnal el kell kezdenie kiegészítőket szedni – figyelmeztetnek a szakemberek.

„Miközben valóban azt gondolom, fontos, hogy az emberek tudják: a D-vitamin hiány szerepet játszhat az elhalálozásban, nem szabad mindenkire ráerőltetnünk a vitamin szedését” – mondta el Vadim Backman, orvosbiológia professzor, a kutatás vezetője. Laboratóriumának tagja, Ali Daneshkhah posztdoktor kutatási asszisztens a tanulmány első szerzője.

„További tanulmányokra van szükség, s abban bízom, munkánk ösztönözni fogja az érdeklődést e terület iránt. Az adatok a halálozás mechanizmusára is rávilágítanak, amely bizonyítás esetén új terápiás célokat eredményezhet” – hangsúlyozta Backman.

Csapatával azért fogott bele a D-vitamin szintek vizsgálatába, mert észrevette országonként a koronavírus miatti halálozási arányok magyarázatlan különbségeitEgyesek arra gyanakodtak, hogy ezek az egészségügyi ellátás minőségéből erednek, illetve a népesség életkorának megoszlásából, a tesztelési arányokból, esetleg abból, hogy a koronavírus különböző törzsei felelősek a megbetegedésekért.

Backman azonban szkeptikus volt, úgy vélte, egyik tényező sem játszhat ekkora szerepet. Ehelyett jelentős összefüggést találtak a koronavírus miatti halálesetek és a D-vitamin hiánya között. A kutatócsoport szoros kapcsolatot fedezett fel a D-vitamin szintje és az ún. citokinvihar között – utóbbi a túl aktív immunrendszer okozta hiperaktív gyulladásos állapot – s összefüggés mutatkozott a D-vitamin hiány és az elhalálozás között is.

Fotó: 123rf.com

„A citokinvihar súlyosan károsíthatja a tüdőt, akut légzési distressz szindrómához és a betegek halálához vezethet” – mondta Daneshkhah. – “Úgy tűnik, ez öli meg a Covid-19-ben szenvedő páciensek többségét, nem pedig a vírus okozta tüdőpusztulás. Ez egy immunrendszerből származó súlyos komplikáció.

S itt játszhat főszerepet Backman véleménye szerint a D-vitamin. Nemcsak javítja az immunrendszerünket, hanem megelőzi annak veszélyes hiperaktívvá válását is. Vagyis, a D-vitamin egészséges szintje megóvhatja a betegeket a súlyos komplikációkkal szemben, beleértve a halált. Attól a megfelelő D-vitamin szint nem véd meg, hogy elkapjuk a fertőzést, de a komplikációkat csökkentheti, s megelőzheti, hogy az ember meghaljon a koronavírus miatt.

Backman szerint az összefüggés segít megmagyarázni több, Covid-19 körüli rejtélyes tényt, például azt, miért nem valószínű gyermekek halála a betegség miatt. A gyerekeknek nincs teljesen kifejlődött, szerzett immunrendszere, s a második védelmi vonal mutat jellemzően hiperaktivitást.

A gyerekek a velük született immunrendszerre hagyatkoznak. Ez megmagyarázhatja, miért nagyon alacsony körükben a koronavírus miatti elhalálozás aránya” – mondta el a kutató. A fentiek miatt ugyanakkor nem szabad túl sok D-vitamint szedni, mert annak negatív mellékhatásai is lehetnek. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy tudják, hogyan használható ez a vitamin a leghatékonyabban a koronavírus ellen, s azt is nehéz megmondani, mennyi a legelőnyösebb adag belőle.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.