A bőrgyógyászatban is sikeres a távorvoslás

A bőrgyógyászok is hatékonynak vélik a távorvoslást. A videokonferencia szerintük ugyanis olyan lehetőségeket nyújt, amelyre a hagyományos orvoslás nem képes.

"A távgyógyítás (videomedicina) nagyszerű módszer a bőrgyógyászati betegeknek, mivel a bőr állapota könnyen vizsgálható video vagy digitális képek segítségével" – magyarázta April Armstrong, a tanulmány szerzője. A speciális konzultációk ezért javíthatják a betegellátást, sőt lehetővé teszi a betegek és az orvosok számára, hogy áthidalják azokat az akadályokat, amikor egyes betegek nehezen tudnak eljutni a személyes vizsgálatokra. A szakértők szerint ezzel ezért például a földrajzilag elzártabb területekre is elérhetnek az orvosok.

A módszer egyszerűen működik: a beteg vagy továbbítja a bőrgyógyászati képfáljokat az orvosának, vagy valós időben videobeszélgetést folytatnak vele. "Ez az élő interaktív technológia szinte egyenértékű azzal, mintha fizikailag is jelen lenne az orvos és a beteg a szobában" – tette hozzá Armstrong.

shutterstock_513161982

A kutatócsoport szerint ráadásul ez a módszer javíthat is a diagnosztizálás minőségén, ugyanis 2003 és 2005 között 1500 beteg vizsgálata során – akik legalább két-három alkalommal éltek a távgyógyítás lehetőségével – betegenként végül 97,7 százalékos diagnosztizálási eredményt értek el.

Az orvosok szerint a betegek gyógyulását is egyszerűbben nyomon követhetik így, ezért a módszer a jövőben várhatóan szélesebb körben is elterjedhet. A tanulmány az Archives of Dermatology legfrissebb számában jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.