Magyar bőrgyógyászat világszinvonalon

1.3 millió megkeresés fordul elő valamilyen bőrgyógyászati betegséggel kapcsolatban évente.

Az allergiás és autoimmun bőrbetegségek, a pikkelysömör, a lábszárfekély, a bőrdaganatok kezelésére a társadalombiztosítás 27 milliárd Ft-ot költ évente. – A kutánbiológiai kutatások hosszabb távon a biotechnológia- és gyógyszeripari fejlesztések területén jelentkeznek, a gyulladásos és daganatos bőrbetegségben szenvedő betegek életminőségének javulását eredményezik – tájékoztatta a Napidoktort Dr. Szöllősi János, a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatója.

A projekt során a daganatos és gyulladásos bőrbetegségek körében alapkutatásokat végeznek az erre a célra létrehozott, nemzetközi Innovatív Kutatói Team (IKUT) keretében, melynek során a gyulladásos bőrbetegségek pathomechanizmusát, a bőrdaganatok molekuláris mechanizmusának feltárását és terápiás lehetőségeit vizsgálják.
5005A kutánbiológiai és dermatológiai kutatások igényeinek megfelelően több központi szolgáltató laboratórium is átalakításra kerül.

A kutatások várható eredményeiről Szöllősi János elmondta, hogy a fő cél a Debreceni Egyetemen egy innováció orientált Kutánbiológiai Kutatóközpont megvalósítása, melynek keretén belül integrálják a már eddig is folyamatban lévő nemzetközi és hazai kollaborációkat, és ezzel magasabb szintre emelik a kutánbiológiai kutatásokat. Mindezek a bőrbetegségekben szenvedők terápiás kutatásait megalapozó, új távlatokat nyitó kutatási eredményekhez fognak vezetni.

Információ: Debreceni Egyetem

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.