9 tipp hogy pikkelysömörünket kordában tarthassuk!

Noha gyógyír nincs a pikkelysömör teljes megszüntetésére, a szájon át bevehető és lokális gyógyszerek elérhetőek eszközök azok számára, akik ezzel a problémával küzdenek. Az életmód is sokat javíthat viszont állapotukon.

Akinek van ilyen hozzátartozója, vagy maga is ezzel a problémával néz szembe nap mint nap,  bizonyára nem kevés kísérletet tett már arra, hogy kiderítse, hogyan lehetne még újabb és újabb módszerekkel segíteni a pikkelysömörrel küzdő embereken.

Miközben tartós gyógymód nem létezik a betegségre, a pikkelysömör különféle gyógyszerekkel és bőrre felvihető krémekkel kordában tartható. A krémek a bőr viszketését, gyulladását csökkentik és megjelenését orvosolják. Ám a gyógyszereken túl életmódbeli változtatásokat is sokat javíthatnak a pikkelysömörön. Lássuk, hogyan!

1.A stressz kézben tartása: bár nincs olyan kutatás, mely egyértelműen bizonyította volna, hogy a stressz csökkentése javítja a pikkelysömörösök állapotát, sok páciens esküszik a módszerre. Van olyan pikkelysömörrel küzdő, 30 éves hölgy, aki az utóbbi 20 évben abszolút ellenőrzés alatt képes tartani állapotát, azzal, hogy kezeli a stresszt.

2.Ne legyünk túlsúlyosak! Az egészséges testsúly és étkezés jelentőséggel bír a pikkelysömör esetében. Az elhízott emberek sokkal inkább ki vannak téve a pikkelysömör kockázatának. A fogyás segít javítani a betegségben szenvedők állapotán.

3.Bizonyos termékek alkalmazásával nem árt óvatosnak lenni: a kemény szappanok, dezodoráló szappanok, illetve a bőrradírok is nagyon irritálóak lehetnek a bőrre nézve. Olyan termékeket válasszunk, amelyek a legkevésbé vannak rossz hatással a bőrre.

4.A gyorséttermi ételek, alacsony minőségű ételek kerülése: sajnos, ezekkel a gyorsan bekapható ételekkel nem megyünk sokra, ha javítani akarunk a pikkelysömörön. Kevesebb feldolgozott élelmiszert, több zöldséget kell fogyasztani, érdemes a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cserélni, a rizst pedig barna rizsre.

pikkelysömör

5.A napfénnyel is óvatosan! Bár terápiás hatással van a pikkelysömörös bőrre, nem szabad megégnünk a napon. Szakértők szerint 10-15 percet érdemes a napon tartózkodnunk: ez elegendő arra, hogy előnyeiből profitáljunk, de nem elég ahhoz, hogy megfogjon a nap. Már egy kismértékű égés is súlyosbíthatja ugyanis a pikkelysömör tüneteit.

6.Ne száradjunk ki! A pikkelysömörösöknél (is) fontos a bőr megfelelő hidratáltságának fenntartása, hogy megelőzzék a bőr kiszáradását. A leginkább hidratáló termékek között vannak a kenőcsök, krémek és a testápolók.

7.A fejbőr megfelelő kezelése: számos pikkelysömörös betegnek a fejbőrön is elváltozásai vannak. A kőszénkátrányos sampon például lassítja a bőr hámlását és csökkenti a gyulladást.

8.Ne hagyjuk ki a kondícionálót! Ez ugyanis elveszi a kőszénkátrányos sampon illatát, és visszaállítja a hidratáltságot, melyet a sampon elvesz.

9. Használjunk megfelelő sminket. Használata biztonságos, akkor is, ha éppen látványosabb szakaszában tart a pikkelysömör, de olyan termékeket alkalmazzunk, amelyek nem okoznak pattanásokat, nem tömörítik el a pórusokat!

Az illatmentes termékek továbbá a legjobbak – a kozmetikumokban található illatok ugyanis számos esetben forrásai az irritációnak!

Forrás: