7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során

Az öregedés ikonikus figurája a ráncos arcú, felejtős, morgós öregember. Azonban a tudósok egy másik képet festenek az öregekről.

Pozitív attitűd

A mogorva vénember sztereotípiája nem mindig állja meg a helyét. A kor boldogságot hozhat az öregeknek. Hogy egy miért van ez így pontosan, az már vita tárgya. Egy 2008-as szociológia tanulmány szerint, mivel az emberek élettartama megnőtt a 70-es évekhez képest, ezzel együtt megnőtt a boldog évek száma is. Ugyanakkor minél idősebb az ember annál kevesebb a pénze és rosszabb az egészsége, ezek pedig elég fontos faktorok a boldogságban. Így, vagy úgy, a jólét hatással lehet az idős ember attitűdjére. A kutatások azt mutatják, hogy az öregek optimisták, és rózsaszínben látják a múltat valamint, hogy a betegek is legalább annyira boldogok, mint az egészségesebb társaik.

Élvezik a nevetést

A nevetés jó hatással van a szervezetre. Ez pedig jó hír azoknak az öregeknek, akiknek még van humorérzékük. Az öregedés nem károsítja az humorhoz kapcsolható érzelmi reakciókat, ezért egy jó vicc utáni nevetés javíthatja az idős ember életminőségét, segít levezetni a stresszt, ami az öregedéssel együtt jár. Azt azonban több kutatás is kimutatta, hogy a viccek megértésével idős korban már gondok lehetnek. Egy poén lassabban esik le egy öreg fejben.

Minden megereszkedik

Ahogy elhagyjuk a fél évszázados mérföldkövet, a bőr csak emlékeztet hajdani állapotára. Az öregedéssel a bőr külső rétege elvékonyodik, veszít rugalmasságából és az arcbőr alatti zsír is megfogyatkozik. Az eredmény laza, megereszkedett arc, vonalaktól és mélyedésektől tarkítva. Mivel az állkapocs, arccsont és a szemkörüli csontok kopnak így az arc ?állványzata? is odavan. A szemhéjak megereszkednek és a tokába pedig a szél is képes belekapni.

Az őssejtek is öregszenek

A lógó bőr alatt a test minden más sejtje is romlik. Az őssejtek, amelyek az öreg és sérült sejteket pótolják, ugyancsak magukon viselik az öregedés jegyeit. Egy 2007 tanulmány szerint az őssejtek regeneráló képessége csökken az évek során. Egy kísérlet során egy egér csontvelőjébe fiatal és öreg egerekből kivont őssejteket ültettek be. Az őssejtek ugyanolyan ütemben fejlődtek új sejtekké egy bizonyos ideig, amikor is az öregebb őssejtek teljesítménye visszaesett. A kutatók azt gyanítják, hogy ezekben a sejtekben a stresszért és gyulladásért felelős gének aktívabbá válnak az öregedéssel.

Kevesebb alvásra van szükség

Egy tanulmányból kiderült, hogy ha egy középkorú (40-55) csoportnak 8 óra alvásra van lehetősége, akkor az idősebb (66+) korcsoport 20 perccel kevesebbet alszik, míg a fiatalabb (20-30) korcsoport 20 perccel többet. Tehát az öregeknek kevesebb alvásra van szükségük.  Egy másik magyarázat szerint az öregeknek több problémájuk van az alvással. Nehezebben alszanak el, kevesebb időt töltenek mély alvásban, és nem nagyon tudnak visszaaludni. Az adatok szerint minden 65 év feletti férfi vagy nő szenved valamilyen alvászavartól.

Könnyebb őket összezavarni

Ahogy egy ember idősebbé válik, egyre kevésbé tudja kihámozni háttérzajból vagy villogó hirdetőtáblákról a lényeget, vagyis kevésbé tudja figyelmen kívül hagyni a zavaró tényezőket. De minden rosszban van valami jó is. Az időseknek megvan az az egyedi tulajdonságuk, hogy az irreleváns információkat azonos időben más információkhoz kössék. Ez a képesség pedig segíthet a felturbózni a memóriát.

Liberális elhajlókká válnak

A ráncokkal együtt erősödnek a meggyőződések – feltételezhetjük. Pedig egy felmérés pont az ellenkezőjét bizonyította be. 1972 és 2004 között 46000 amerikait kérdeztek meg és a válaszokból kiderült, hogy ahogy idősödtek egyre inkább liberálissá váltak a politikát, a gazdaságot, a rasszokat, a nemek szerepét, vallást és szexualitást tekintve. Ez nem jelenti azt, hogy a nagyi visszaváltozna hippivé, de egy átlagos felnőtt a korral inkább ilyen irányba tér el.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.