5 tipp: mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Ideje felturbózni szervezetünket!

A tél végén nemcsak az ébredező természetnek örülünk – szervezetünk is megújulásra, ébredésre vágyik, s bizony jelentkeznek a lemerülés jelei a hosszú hideg után. Íme néhány hatékony tipp a tavaszi fáradtság ellen!

Igen kevés ember van, aki nem vesz észre magán változást az első tavaszi napok beköszöntével. A többségünk ilyenkor fáradékonnyá válik, kimerültnek, tompának érzi magát, mintha elgyengült volna. Már reggel nehéz a kelés és a nap folyamán többször is felmerül bennünk, hogy folytatjuk majd a munkát.

De mi áll emögött pontosan? A tavaszi fáradtsággal járó levertség leginkább hiányállapotnak mondható: a meleg időben beszerzett tartalékok már kimerültek, a naponta fogyasztott ételekből már nem kapunk elég vitamint, hiányos a tápanyag- és ásványi anyag készletünk. A tavaszi fáradtság ellen több módon tehetünk – s erre ilyenkor nagy szükség is van.

1. Mozogjunk minden nap: nem segítjük az immunrendszerünket, ha nem mozgunk eleget. A téli időszakban sokan begubóznak, még a korábbi mozgásmennyiség is elmaradhat. Ne hagyjuk – testmozgással átlendülhetünk rajta, sokat tehetünk a tavaszi fáradtság ellen!

2. Igyunk sok folyadékot: legfőképp a víz vagy tea előnyös. Kellemes nyári időben magunktól is többet iszunk, hűvösben azonban kevésbé jut eszünkbe a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Fontos a napi 2 liter elfogyasztása. A víz és a tea mellett javasolt a gyümölcslé és zöldséglé is, frissen facsarva.

3. Járjunk úszni: az úszás nagyon hatékony testünk átmozgatására, „felébresztésére”, ráadásul erős salaktalanító és erősíti az immunrendszert. Az uszodában érdemes tavaszi fáradtság ellen igénybe venni a szaunát is, mely fokozza a méregtelenítést.

4. Fontos a változatos étrend: télen hajlamosak vagyunk zsírosabb, fűszeresebb ételeket enni, ám amint beköszönt a kellemesebb idő, érdemes könnyedebb, kalóriaszegényebb élelmiszerekre váltani. Tavaszi fáradtság ellen kimondottan ajánlott narancs színű (répa, sütőtök) zöld, mint például sóska, spenót vagy káposzta, illetve lila színű zöldségeket enni. Lilából a padlizsán és a lila hagyma javasolt. Magas antioxidáns-tartalmuk van, nagymértékben védenek a károsító hatású szabad gyökök ellen.

5. Vitamin- és ásványi anyag pótlás: igen lényeges, hogy a téli „álom” után felturbózzuk szervezetünket kellő mennyiségű ásványi anyaggal és vitaminnal. Szedjünk kiegészítőket, együnk gyümölcsöt, zöldséget.

A tavaszi fáradtság ellen a fenti módszerekkel sokat tehetünk – rövid idő alatt túllendülünk rajta!

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.