5 tipp – Így kezelhető a nyári torokfájás

A hidratálásról a fokhagymáig

A nyári torokfájás az egyik legkellemetlenebb szezonális betegség. A legtöbb ember torokfájás esetén azonnal megfázásra gondol, ám ez nyári időben is kialakulhat. Kissé más azonban, mint a téli, másik vírus okozza. Hogyan kezelhető?

A torokfájás sajnos télen-nyáron lecsaphat ránk. Bár hideg időben gyakoribb, nem ritka, hogy az ember egy hűs ital elfogyasztása után is fájlalni kezdi a torkát.

A nyári torokfájás jellemzői azonban kissé mások – a télen előforduló probléma oka általában rhinovírus, míg a nyáron jelentkező torokfájás kiváltója az enterovírus.

A nyári megfázás nem mutat teljes mértékben olyan tüneteket, mint a télen tapasztalható, de a torokfájás érzékelhető. Ezt azonban viszketés vagy kismértékű irritáció kíséri, mely megnehezíti a nyelést, még folyadék esetében is, s csaknem ellehetetlenítheti az alvást.

Torokfájás miatt ritkán fordulunk orvoshoz, mert otthon rövid idő alatt kigyógyulunk, ám mindennapjainkat nagymértékben zavarhatja a probléma.

Nyári torokfájás

Hogyan kezelhető hatékony módszerekkel?

  1. Maradjunk kellően hidratáltak: igyunk elegendő vizet, még akkor is, ha nehéz nyelni a nyári torokfájás miatt. Fontos, hogy szervezetünk hidratált maradjon, különösen, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás a koronavírus megelőzését is támogatja. A víznek közvetlen hatása van az emésztésre és az immunitásra.
  2. Kell a friss levegő: ne a ház előtt álldogáljunk persze, csak nyissuk ki az ablakot, minél gyakrabban. Szívjuk be a friss levegőt, mivel olykor az állandó benti – és a klíma által keringtetett – levegő kiszáríthatja az orrot és a szájat.
  3. Fogyasszunk bodzát: a nyári torokfájás ellen érdemes kipróbálni a bodza fogyasztását. Régi módszer erre a problémára. Antioxidánsokat tartalmaz és segít enyhíteni a fájdalmat.
  4. Gőzüljünk: a megfázással szemben mindig hatékony a gőz. Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel, majd takarjuk le fejünket egy törölközővel és hajoljunk a gőz fölé. Ez hozzájárul a nyári torokfájással járó fájdalom leküzdéséhez.
  5. Együnk fokhagymát: a fokhagyma segít a torokfájás csökkentésében, s olyan összetevőket tartalmaz, melyek az immunrendszer erősítését támogatják, felveszik a harcot a kórokozókkal és a fertőzéssel szemben. A fokhagyma elrágható önmagában, de össze is törhetjük és belekeverhetjük valamibe.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.