15 ok, amiért jelentkezik a böfögés – 1.rész

Az italoktól az asztmáig

A böfögés teljesen természetes reakció, ám nem mindegy, mennyire adunk neki esélyt. Bizonyos ételek, italok és egészségügyi állapotok növelhetik a böfögés lehetőségét, érdemes tudni, hogy melyek ezek.

A böfögés természetes dolog, melyet igyekszünk diszkréten kezelni. Ugyanakkor, ha nem szeretnénk, hogy gyakran megtörténjen velünk, érdemes kerülni azokat az italokat, ételeket, melyek kiválthatják – illetve kordában tartani egészségügyi állapotainkat, melyek szintén hozzájárulhatnak.

De melyek ezek?

1.Szénsav: bizonyára ismerős, hogy a szénsav bizony böfögésre késztet. Így aztán az üdítők, a sör és minden szénsavas ital kiválthatja, mert szén-dioxid gázzal készül. Mindez extra levegőt juttat a gyomorba, s onnan a szájon keresztül távozik. A meleg italok szürcsölésével szintén levegőt nyelünk, s ugyancsak böfögés formájában távozik.

Fotó: 123rf.com

2.Fekély: olykor a böfögés a gyomorfekély jele lehet. A gyomor borításán keletkezett nyílt sebek igen gyakoriak, fertőzés is okozhatja őket. Fekély esetén többet böföghetünk, telítettebbnek érezzük magunkat zsíros ételek fogyasztását követően. A gyomrunk fájhat is evés után. Kezeléssel a fekély általában gyorsan elmúlik.

3.Hogyan eszünk: ha túl sok ételt eszünk nagy iramban, ugyanaz a probléma áll elő, extra levegőt nyelünk, s ennek nagyrésze nem jut el a gyomorba. A nyelőcsőben marad, mely a gyomrot összeköti a torokkal. Lassítsunk, amikor eszünk és jól rágjuk meg az ételt! Az is jó megoldás, ha kisebb falatokat fogyasztunk. Sőt, érdemes lefogyni, ha túlsúlyosak vagyunk – nagy különbséget jelent. Az extra súly ugyanis plusz nyomást helyez a gyomorra.

4. Laktóz intolerancia: manapság sok embernél hiányzik a fehérje, mely lebontja a laktózt, vagyis a tejben levő természetes cukrot. Ha mi is laktózérzékenyek vagyunk, a gyomrunk nem emészti meg teljesen a tejtermékeket. A laktóz a gyomorban fermentálódik és extra gáz képződik, ami böfögést idéz elő. A gyomor is felfújódhat és fájhat. Ilyen esetekben a tejtermékek kerülése segíthet.

5.Savas reflux: olyan állapotról van szó, melyben a gyomorsav visszafolyik a torokba. Ez gyakrabban előfordul terhesség és túlsúly esetén, vagy ha a gyomor nem emészti kellően gyorsan az ételt. Ha ezt a „csomót” érezzük a torkunkban, többet próbálunk nyelni, s ez is böfögéshez vezethet. Az enyhe tüneteken segíthet a vény nélkül is kapható antacid vagy egy erősebb, orvos által felírt gyógyszer. Súlyos esetekben műtét javasolt.

Fotó: 123rf.com

6.Fűszeres vagy nagy savtartalmú élelmiszerek: a hagyma, a paradicsom, a citrusos gyümölcsök savtartalma magas. Egyes embereknél ezért gyomorégést okoz a fogyasztásuk. A fűszerek ugyancsak böfögésre késztethetnek, „égetik” a torok hátsó részét. Ilyen tünetek esetén jobb kerülni ezeket az élelmiszereket.

7.Asztma: furcsa módon, a böfögés az asztma jele is lehet. Ennek oka az, hogy a légutak be vannak gyulladva és keményebben küzd a szervezet azért, hogy elég levegő jusson a tüdőkbe. Ez extra nyomást helyez a membránra – mindkét változás a torokba kényszeríti a gázt és böfögést okoz.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.