Zárkózott? Sokat szorong és túlgondol dolgokat? Ezek segíthetnek

Szerencsére  soha nem a személyiségtípus az, ami jobbá tesz egy embert, hanem inkább az, amit saját erejéből ki tud hozni vele született adottságaiból.

Ne érezze úgy, hogy kevesebb  azoknál, akiknek be nem áll a szájuk.

Az első és legfontosabb dolog az, hogy felfogd és elfogadd: úgy vagy szerethető, ahogy vagy. Rémesen unalmas lenne, ha mindenki extrovertált lenne, a zenész sem érzi magát elemében hosszútávon hallgatóság nélkül. Ráadásul te is lehetsz kreatív, hiszen képességeidet, tehetségeidet nem befolyásolja a személyiségtípusod. Gond csak akkor van, ha szorongsz és tombol benned a megfelelési kényszer: ezen azonban szerencsére lehet segíteni!

Fogadja el a helyzetet, ismerje fel az előnyöket.

Egyaránt járhat előnyökkel meg hátrányokkal az, ha valaki befelé forduló, magának való, csendesebb alkat: ez a típus általában figyelmesebb, alaposabb, érzékenyebb, érzelmesebb, romantikusabb, azonkívül a titoktartás és az elfogadás is erényeik közé tartozik. Bizonyos helyzetekben ettől függetlenül hátránynak tűnhet, hogy számukra nehezebb a kommunikáció, és komoly kihívást jelenthet akaratuk érvényesítése egy nagyobb közösségben. Szerencsére léteznek apró, de hasznos tippek, amelyek lépésről lépésre segíthetnek pozitív irányba fordítani az esetleges kétségeket.

Ne akarjon rögtön drasztikus változásokat.

Ha szorong megszólalni egy nagyobb társaságban, ne akarjon rögtön ezerfős közösség előtt beszédet tartani a helyi kultúrházban, és a stand up comedy műfaja sem feltétlenül az ön asztala – egyelőre. Gyakoroljon bátran a tükör előtt, figyelje magát – ha megszokja a látványt és az érzést, nem fog már szorongani.

Ha gondot jelent az ismerkedés, azokra a helyzetekre kell koncentrálni, amikor csak tíz perc szünet áll rendelkezésre a beszélgetésre. Ilyenkor nem mi szabjuk meg, mikor ér véget a diskurzus, tehát nem probléma, ha kifogyunk a szavakból. Ez kezdetben ad majd egyfajta biztonságérzetet, aminek segítségével idővel rutinra tehetünk szert.

Használja ki a képességeit, erősségeit.

Persze lehet valaki sokoldalú tehetség introvertált és extrovertált lélekként is, de az előbbi esetben rögtön ott egy látványos előny: remek hallgatóság egy zárkózott ember. Nem is hinné, mennyien vágynak arra, hogy alaposan kiönthessék valakinek a lelküket, aki figyelmesen végighallgatja és megérti őket. A barátság tehát igenis sokak számára vonzó!

Gondolja át, mit akar mondani.

Mivel a befelé forduló emberek általában figyelmesen meghallgatják társaikat és érzékenyek a részletekre, természetesen kifinomult véleményük van minden eseményről, ami körülöttük történik. Gondoljuk át, mi a véleményünk különböző aktuális, közösséget érintő témákról, akár írásban is rendszerezhetjük kósza gondolataidat. A többiek értékelni fogják, hogy átgondolt véleményt mondunk a sok fecsegés helyett!

Járjon gyakran társaságba!

Ellentmondásosan hangzik, hogy társaságba járunk, hiszen pont attól félünk, hogy idegenekkel ismerkedjünk és egyszerre sok ember előtt szólaljunk meg. Mégis: a gyakorlat teszi a mestert! A legjobb, ha olyan kontextusban találkozunk emberekkel, ahol biztonságban érzezzük magunkat: például azért, mert értünk a dolgokhoz, amiről szó van.

25 jel arra, hogy valaki igazi művészlélek

Kérje a barátai segítségét!

Sokat számít, hogy bátorítsanak azok, akik közel állnak hozzánk. Azok, akik régóta ismernek, ismerik az értékeinket, de talán nem is sejtik, mennyit szorongunk egy nagyobb, idegen társaságban. Kérjük a segítségüket,  rengeteg erőt ad, ha van, aki mögöttünk áll és oldja a feszültséget!

És végül a legfontosabb: soha ne légyen pesszimista, ne álljon negatívan önmagához. Jó úgy, ahogy van: a fejlődésre pedig mindig van lehetőség!

Forrás: nuus.hu