Amit szilveszter éjszakáján és az új év első óráiban teszünk, meghatározza a következő évünk napjait?

A szilveszteri csók ígérete már hosszú évek óta terrorizálja a nem önszántukból szingli nőket: a nyomás, hogy szilveszter éjjel hagyomány megcsókolni azt, akit szeretünk, nagyon kellemetlenné tudja tenni az ünneplést, ha komolyan vesszük. De honnan ered ez a hagyomány?

szerelem, csók

Fotó: 123rf.com

A szilveszteri csók hagyománya nem teljesen tisztázott, van, aki szerint már az ókori rómaiak hagyományaiban is szerepelt, hogy a téli napforduló idején nagyon komolyan vették az ünneplést. Ilyenkor, december 17-én ülték a Saturnaliát, a Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepséget, ami az őszi vetés befejezését jelképezte.

Az ókori rómaiak, csakúgy, ahogy más ünnepségek idején is, itt sem szerénykedtek az itallal, ráadásul a hagyomány szerint óriási orgiákat is tartottak, megünnepelvén, hogy elérkezett a tél. Néhány történész szerint ide vezethető vissza a szilveszteri csók hagyománya: az orgia ugyan elkopott, de a csók rajtunk maradt.

Fotó: pexels.com

 

Más szakértők szerint több köze lehet ahhoz a babonához, ami a germán és angol népi hiedelemben él: eszerint ugyanis az, amit szilveszter éjszakáján és az új év első óráiban teszünk, meghatározza a következő évünk napjait. Éppen ezért ha megcsókoljuk azt, akit szeretünk, a következő évben is szerelemben és boldogságban lesz részünk, míg ha ez a csók elmarad, a kapcsolat bukásra van ítélve.

Fotó: 123rf.com

 

Európában egy másik tradíció is napvilágot látott: a maszkabálok hagyománya, amelyeken a maszkok a gonosz szellemeket képviselték. Éjfélkor a bálozók levették a maszkjaikat, és megcsókolták a hozzájuk legközelebb álló embert, ezzel elűzve a gonoszt és megtisztítva a lelküket az új évre.

Persze ez mind csak egyszerű babona: attól, hogy nincs kit megcsókolnunk szilveszter éjszaka, még nem biztos, hogy szörnyű év vár ránk, és nem leszünk boldogok. Többet számít, hogy olyanokkal töltsük az év utolsó napját, és az új év első óráit, akiket igazán szeretünk!

Két finom koktél szilveszterre

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.