Tényleg segít a vazelin a ráncok eltüntetésében?

A vazelin kezdetben balzsamként szolgált vágások, égési sérülések és egyéb kisebb sebek gyógyítására. Sőt, a bőrgyógyászok még ma is ajánlják erre a célra.

A vazelint gyakran alkalmazzák a bőrre bizonyos típusú bőrműtétek, tetoválások után, mivel ez nedvesen tartja a sebes területet, segít megelőzni a heg kialakulását.

Emellett remek bőrhidratáló, amely segíthet megszabadulni a száraz foltoktól, enyhíti a bőrirritációkat, és megvédi a bőrt a külső kiszárító tényezők ellen. Valóban egy “csúcsminőségű” hidratáló a test bizonyos részein, például a könyökön, a lábfejen, és nagyszerű, ha ajakbalzsamként használod.

arcbőr, arcápolás

Fotó: 123rf.com

De amikor az arcunkról van szó, jobb, ha nem feledjük, hogy a vazelin egy nehéz választás, és nem biztos, hogy ideális mindennapos arckrémként használni. Ugyanaz a tulajdonsága, ami miatt olyan jól zárja a nedvességet, a kevésbé kívánatos dolgokat is magába zárhatja, mint például a szennyeződés és a kosz, amit a nap folyamán magunkon hagytunk. Fontos, hogy ne felejtsük el megtisztítani az arcunkat, mielőtt ezt a lépést alkalmaznánk.

Egy dolgot azonban a vazelin okkluzív gátja nem zár el: a bőr pórusait. Egy gyakori tévhittel ellentétben a termék nem komedogén – vagyis nem lesz tőle több mitesszered. Ennek ellenére, ha bármilyen bőrbetegségben szenvedsz, vagy pattanásoktól, érdemes távol tartanod magad tőle. A petrolatumnak is nevezett anyag egy kőolajszármazék, ezért megítélése igencsak vitatott.

A vazelin nemrégiben történt visszatérése az életünkbe a “Slugging” néven emlegetett TikTok-trendnek köszönhetően ragadta meg a figyelmet.

A “Slugging” egy “K-Beauty” – a koreai szépségápolás rövidítése – kifejezés arra, hogy minden este bekenjük az arcunkat vazelinnel vagy más vazelin alapú termékkel. Ez az esti bőrápolási lépés, amely ideális esetben egy másik K-Beauty kifejezéshez, az “üvegbőrhöz” vezet, amikor a bőr olyan fényes és tiszta, hogy üvegre hasonlít.

A csúszós balzsam hidratáltan tartja a bőrt és védi a bőrgátat, ami a K-beauty filozófiájának (és általában a bőrápolásnak) egy hatalmas pillére. Ugyan “trendi” aspektusnak tűnik maga a termék, a zselés balzsam felkenése, amíg a bőröd el nem éri a nyálkás minőséget, de a slugging lényege egyáltalán nem trendi – lényegében a bőrgát lezárásáról van szó, egy hatalmas mennyiségű vazelinnel. 

Vazelin és ráncok – van öregedésgátló hatása?

Mindannyian tudjuk, hogy a hidratált bőr a fiatalos megjelenés kulcsa, és a vazelin tisztasága és hatékonysága miatt továbbra is az a hidratáló, amihez minden más hidratálót hasonlítanak. Lehet, hogy más öregedésgátló tulajdonságai is vannak?

A vazelintől kevésbé látszanak a ráncok, mert lényegében nedvességet juttat a bőrbe, ami lágyítja a vonalakat, de valójában nem tudja megakadályozni vagy csökkenteni az öregedés jeleit.

Tehát míg a vazelin ideiglenesen és kismértékben csökkentheti a ráncok megjelenését, addig az eltüntetésükben nem segít. És az elhalványodott ráncok sem magának a vazelinnak köszönhetőek. Csak annak, hogy a bőröd megfelelően hidratált.

Amikor egy vékony réteg vazelinnel bekened a frissen megtisztított arcodat, segít a vizet és a nedvességet a bőrbe zárni. A vazelin erős hidratáló, és a hidratált bőr kevésbé fog öregedni, és a ráncok így kevésbé lesznek láthatóak, de a vazelin önmagában nem képes ténylegesen megelőzni a ráncokat. Ha a ráncok miatt aggódsz, sokkal jobban jársz, ha retinolt használsz, amely a tudományosan legjobban bizonyított bőröregedésgátló összetevő. Ez azonban szintén nem fogja teljesen eltüntetni a ráncokat. Erre egyetlen bőrápoló termék sem képes!

Ha bármelyik cég bármikor is reklámozta, hogy ezt sugallja, az hazugság.

Az öregedés folyamatának és a ráncok megjelenésének lelassítása érdekében azt javasoljuk, hogy az étrendedben fogyassz elegendő kollagént teljes értékű élelmiszerekből, mozogj rendszeresen, ne napozz fénvédő nélkül, és csökkentsd az alkoholfogyasztást és a dohányzást. 

Vazelin és szokatlan helyek – 19 trükk, hogy a parfüm illata egész este tartson!

Forrás: Napidoktor.hu