Száraz bőr – Mi lehet a bosszantó, fájdalmas probléma oka?

A kortól a halbőrbetegségig

A száraz bőr nemcsak megjelenését tekintve kellemetlen – fájhat, viszkethet, szürkés vagy hamvas színt vehet fel. Számos oka lehet, s ha megismerjük ezeket, megfelelőbb kezelésre lelhetünk.

Kinek ne lenne ismerős? A száraz bőr élete bizonyos szakaszaiban mindenkinek megkeserítheti a mindennapjait.

Nemcsak kellemetlenül érezzük magukat a látvány miatt, a bőrünk ilyenkor fájhat, viszkethet, szürkéssé változhat, s különösen zuhanyzás, fürdés, úszás közben gyötör kényelmetlen érzés. A száraz bőrön repedések jelentkezhetnek, amelyek olykor igen mélyek.

Foltokban vörös, száraz bőr? – Nikkel allergia is lehet az oka

De miféle oka lehet annak, ha száraz a bőr? Számos probléma állhat mögötte.

1.A korunk: noha a száraz bőr bármely életkorban előfordulhat, ha 50 felettiek vagyunk, a szárazságnak eltérő okai lehetnek. A bőr számára olajat termelő mirigyek az életkor előrehaladtával kisebbek lesznek és kevesebbet olaj is termelődik. Az idősebb felnőttek nagyobb valószínűséggel szenvednek olyan betegségekben, mint diabétesz és vesebetegség, amelyek összefügghetnek a bőr szárazságával.

2.Atópiás dermatitisz: ez az ekcéma leggyakoribb fajtája. A viszkető, száraz bőr a legszembetűnőbb tünete, de előfordulhat kiütés is – a könyökön, a térd mögött, valamint az arcon, a kezeken és a lábakon.

Leggyakrabban allergiás reakció az oka és általában kezelhető, amennyiben megfelelően hidratáljuk a bőrt és a továbbiakban kerüljük azt a dolgot, ami kiváltotta – ez lehet mosószer, parfüm, homok, de  cigarettafüst is.

3.A munkánk: aki bizonyos vegyi és biológiai anyagokkal, vagy szélsőséges hőmérsékleten dolgozik, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrszárazság és krónikus bőrbetegség.

Foto: 123rf.com

Gyakori, hogy száraz bőr jelentkezik az élelmiszer-szolgáltatás, a kozmetológia, az egészségügy, a mezőgazdaság, a takarítás, a festés, a mechanika, a nyomtatás és az építőipar területén tevékenykedőknél. Használhatunk védőfelszerelést és megpróbálhatjuk korlátozni az anyagoknak való kitettséget – különösen, ha a bőrszárazság vagy az atópiás dermatitisz tünetei jelentkeznek.

4.Víz: a száraz bőr gyakori oka, ha hosszú ideig áztatgatjuk magunkat a kádban vagy rendszeresen sokáig zuhanyozunk. Minél melegebb a víz, annál kellemetlenebb a helyzet. Nem kevésbé rosszak a sok klórt tartalmazó medencék és pezsgőfürdők sem, mert a vegyszer kiszárítja a bőrt.

Célszerű kevésbé meleg vizet használni és minimálisra csökkenteni a zuhanyozás, fürdés idejét – egészségesebbé válik a bőr, ráadásul a vízszámla sem lesz magas.

5.Dohányzás: a cigarettázás nemcsak ráncokat okoz. Megzavarja a bőr legkülső rétegeinek vérellátását, aminek eredménye durva, száraz bőr lehet. Nem árt leszokni, különösen, hogy a dohányzás az egyik vezető halálok a világon.

6.A szappanunk: számos népszerű szappan és sampon úgy tisztítja a bőrt, hogy közben eltávolítja az olajat. Ezzel könnyen lehet a száraz bőr oka, de súlyosbíthatja is a helyzetet, ha már eleve kiszáradásra hajlamos. Orvos vagy gyógyszerész javasolhat speciális mosakodószereket, amelyek nem szárítják ki a bőrünket.

7.Időjárás: mondani sem kell, hogy az évszakok közül a tél szárítja legjobban a bőrt, mivel a páratartalom – azaz a levegő nedvessége – ilyenkor általában sokkal alacsonyabb.

A fűtési rendszerek is hozzájárulnak a bőrprobléma kialakulásához, mert szárítják a levegőt. Fontos ilyenkor fokozottan óvni a bőrünket, takarjuk be – viseljünk kesztyűt -, hidratáljuk gyakran és kerüljük az allergiás reakciókat kiváltó dolgokat.

8.Halbőrbetegség: a száraz bőr oka lehet az ichthyosis vulgaris néven ismert probléma, avagy a halbőrbetegség. Öröklött állapotról van szó, amely az elhalt hámsejteket vastag, száraz pikkelyekké változtatja. Általában kora gyermekkorban jelennek meg a bőrön – fizikailag és érzelmileg egyaránt nehéz kezelni a helyzetet. Gyógymód nincs ellene, de a kezelések segíthetnek a tünetek kordában tartásában.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.