Foltokban vörös, száraz bőr? – Nikkel allergia is lehet az oka

Ha már jó pár testápolót, arckrémet kipróbált, de igazán egyik sem hozott megoldást az erősen száradó, kirepedező, ekcémás bőrére, akkor érdemes a táplálkozás irányába is vizsgálódni. Annak, aki érzékeny a nikkelre, fontos tudnia, hogy milyen ételek fogyasztása fokozhatja a bőrtüneteket.

Mi köze a nikkel allergiának az étkezésekhez?

A fémallergiáról tudjuk, hogy az érintkezés helyén okoz tüneteket. Aki allergiás valamilyen fémre és abból készült tárgyat, például ékszert viseli, akkor az érintkezés helyén égő érzést, viszketést, bőrvörösséget tapasztal. Ilyenkor, ha leveszi az adott ékszert, a tünetei is megszűnnek. Sok nikkel allergiás betegem meglepődik, amikor felhívom a figyelmüket, hogy létezik nikkel allergia szindróma is, melynek lényege, hogy a nikkel nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is képes tüneteket előidézni” – magyarázza a jelenség okait dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A nikkel allergia szindróma tünetei

Az említett bőrtünetek mellett csalánkiütés és ekcéma is jelentkezhet testszerte, de a táplálkozás során bevitt nikkel gyakori fejfájást, krónikus fáradékonyságot, hasi panaszokat, görcsöket és vérszegénységet is okozhat az érintetteknél.

Sok egészséges élelmiszer nikkel tartalma is magas

Bizonyos ételek nikkel tartalma magas, ha valaki nikkel allergia szindróma esetén ezeket fogyasztja, akkor a felsorolt panaszai jelentkezhetnek. A nikkel tartalmú élelmiszerek nem egyenlő arányban tartalmaznak nikkelt, némelyek kifejezetten magas, mások alacsonyabb koncentrációban:

  • magasabb mint 1000µg/kg (mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió)
  • 200-1000 µg/kg (fémedényben főzött ételek, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, kagyló, osztriga, krumpli, borsó, paradicsom , spenót, aszalt szilva) — 50-200 µg/kg (kajszibarack, homár, brokkoli, hagyma, kukorica, körte, mazsolaszőlő, avokádó, répa , fejes saláta, füge, gomba, hajdina, édesgyökér, hering, tea, rebarbara)

Nem mindenkinek kell diétáznia!

A hosszú listát látva a legtöbben megijednek, különösen, mert az egészséges étkezési szokásokat követőknek több hasznos, rendszeresen fogyasztott alapanyagot is nélkülözniük kellene a diéta miatt. Nikkel allergia szindróma esetén ugyanis a tüneteket úgy lehet megszüntetni, ha a beteg a listán szereplő élelmiszereket nem fogyasztja. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a diétát csak abban az esetben kell tartani, ha valaki nikkel allergiás, tehát allergia vizsgálat alapján igazoltan, és a tünetei akkor is jelentkeznek, ha nem érintkezett nikkel tartalmú tárggyal! Ilyenkor legalább egy, másfél hónapig érdemes a magas nikkeltartalmú élelmiszerek fogyasztását kerülni és figyelni, hogy a panaszaink megszűnnek, vagy javulnak-e.

Télen a legkényelmesebb a fémallergia vizsgálata

Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya.

Ha valaki a felsorolt tünetek alapján arra gyanakszik, hogy őt is érinti a nikkel allergia, mert korábban már jelentkeztek panaszai például ékszertől, melltartó fémcsatjától, övcsattól, vagy bármely más, használati tárgytól, ami fémet tartalmazott, akkor javasolt allergia vizsgálatot végeztetnie. A fémallergia fájdalommentes vizsgálat, melynek során a gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. 30 perc, 48 és 72 óra múlva, ill. egy héttel a felragasztást követően ismét ellenőrzik. A tapaszokat tehát egy héten át viselnünk kell. A betegek elmondása alapján ebben az évszakban okozza a legkevesebb macerát a vizsgálat elvégzése. A nyári melegben a tapaszokat a fokozott verejtékezés miatt nehezebb tartósan jól rögzíteni és télen ruhával jobban el lehet fedni a vizsgált területet” – magyarázza dr. Balogh Katalin, aki a páciensek visszajelzése alapján 2016-ban elnyerte az Év Kiváló Orvosa díjat.

Ha a leolvasás során bőrpír jelentkezik az érintett területen, akkor arra az adott fémre allergiás. A beteg a tapaszok felragasztását követően egy hét múlva megkapja a vizsgálat eredményét. A pozitív teszt nem feltétlenül jelenti allergiás tünetek kialakulását, de az ahhoz szükséges immunológiai mechanizmus már működik a betegben, ami előrevetíti a fémallergia későbbi megjelenését.

Fémallergiás? 6 meglepő hely, ahol allergénekkel érintkezhet

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.