Segítség, hasmenésem van!

Gyakori, de kellemetlen betegség a hasmenés. Mi a teendő, ha leterít minket?

A hasmenésen mindenki átesik évente egy-két alkalommal. Szerencsére nem tekinthető súlyosnak. Tünetei a laza, híg széklet, mely enyhe gyógyszerek segítségével két-három nap alatt orvosolható. Sokkal inkább érdemes nagyobb figyelmet fordítani a hasmenésre, ha sűrűbben jelentkezik, ugyanis ez más betegségek tünete, előjele lehet. Ezek közé tartozik az irritábilis bél szindróma vagy más krónikus betegségek.

A hasmenés három gyakori típusa

Annak ellenére, hogy számos típusa különböztethető meg a hasmenésnek, ez a három a leginkább elterjedt. Tehát az emberek jelentős százaléka ezek valamelyikével küzd.

Az ozmotikus hasmenés során vízben oldható anyagok jutnak a bélbe. Mivel ezeket nem képes felszívni a test, ezért egyre nagyobb mennyiségű víz gyűlik össze a bélben, mely kiszáradást eredményez.

shutterstock_544169142

Az ún. szekréciós hasmenés a legtöbb esetben fertőzések, gyógyszerek vagy más betegségek miatt alakul ki. Akkor beszélünk szekréciós hasmenésről, ha a szervezet nem a megfelelő időpontban szabadítja fel a vizet a bélben. Ez pedig a széklet magas nátriumtartalmával mutatható ki.

A vizenyős hasmenésre utal a vér vagy genny megjelenése a székletben, melyet felszívódási zavar okoz. Gyulladásos bélbetegség – mint például a Crohn-betegség -, illetve daganatos megbetegedésekkor alakul ki.

Figyelmeztető jelek

A folyamatos hasmenés, főként ha nem történik meg a folyadék pótlása, súlyos szövődményekkel jár. A következő tünetetek megjelenésekor orvoshoz kell fordulni: sötét színű, vagy kis mennyiségű vizelet, gyors szívverés, fejfájás, száraz bőr és ingerlékenység esetében. Kisgyermekeknél és idős embereknél a kiszáradás elkerülésére még inkább oda kell figyelni.

shutterstock_636359414

Kiváltó okai

A hasmenés leggyakoribb oka vírus, mely a belet fertőzi meg. Általában két-három nap elegendő a leküzdéséhez. Emellett számos más kiváltó oka lehet. Ezek között szerepel az ételmérgezés, olyan élelmiszerek fogyasztása, melyek allergiás reakciót váltanak ki, vagy emésztőrendszeri problémát okoznak. Hasmenést eredményezhet gyógyszer mellékhatása, diabétesz, a rák bizonyos fajtája, sugárkezelés, a hashajtó nem megfelelő szedése és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egyaránt.

Milyen kezelés ajánlott?

Amennyiben egy szimpla hasmenésről van szó, nem szükséges orvoshoz fordulnunk. Viszont két-három nap elteltével, ha a tünetek nem változnak, vagy fokozódnak, mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvosunkat.

shutterstock_67334269

A hasmenés gyógyszeres kezelés nélkül is megszűnik, de már számos kifejezetten ilyen célra kifejlesztett gyógyszer létezik. Ilyenkor minden esetben követni kell a kezelési útmutatót.

Mivel a hasmenés során fontos vitaminok és ásványi anyagok is távoznak a szervezetből, illetve könnyen kiszáradáshoz vezet, elengedhetetlen a folyadék pótlása. Az étkezések között és az egész nap során, többször pótoljuk a vízveszteséget. A mézes tea, a gyümölcslevek és a tyúkhúsleves mind megfelelő erre a célra.

Hogyan enyhíthetőek a kellemetlenségek?

A gyakori székletürítés miatt kialakuló érzékeny területre krémek használata javasolt. Aranyérkenőcs, vagy vazelin, illetve nedves törlőkendő segítségével csökkenthető a kellemetlen érzés. Emellett a meleg vizes fürdő szintén segít.

Forrás: https://napidoktor.hu/index