Rákot okoz a mellimplantátum?

A mellimplantátum hárommillióból egy-hat esetben idézheti elő a nyirokrák egy igen ritka fajtáját egy friss, átfogó nemzetközi kutatás szerint. Az elemzés nem talált adatot arra, hogy más rákbetegséggel összefügghetne.

A Lukas Kenner bécsi patológus vezette nemzetközi kutatócsoport áttekintette a világ minden táján készült tanulmányokat és adatokat arról, hogy mennyiben járul hozzá a mellimplantátum a rák egy rendkívül ritka változatának kialakulásához.

Bizonyítékot találtak arra, hogy a hegszövet rosszindulatú elváltozásai egy ritka nyirokdaganatot, az anaplasztikus nagysejtes limfómát (ALCL) okozhatják. Hárommillió implantátumból egy-hat esetben léphet fel ez a szövődmény.

mellműtét

Világszerte 71 olyan ALCL-megbetegedésről találtak adatot a kutatók, amely során a kór kialakulását a mellimplantátum számlájára lehetett írni. Az ALCL a nyirokrák agresszív változata, oka ismeretlen.

A mellimplantátumot általában biztonságosnak tartják, a tanulmányok nem találtak adatot arra, hogy más rákbetegségekkel összefüggne – olvasható a Journal Mutational Research című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Forrás: MTI

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.