Piros szemhéjak- Bőrbetegség vagy szembetegség?

A szemhéjak kipirosodása mögött olyan ártatlan ok is állhat, mint az idősödés, de az sem ritka, hogy valamilyen bőrbetegség okoz ilyen tünetet. 

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a gyakoribb lehetőségeket vette számba.

Ezért pirosodhatnak ki a szemhéjak

Általános ok

  • Idősödés

Ahogy öregszünk, a szemkörüli bőr elvékonyodik és megereszkedik, ami pirosas elszíneződéssel is járhat. Ezt a folyamatot felerősítheti a dohányzás, az allergia és a folyadék-visszatartás is. Az ártatlan, de esztétikailag zavaró jelenség pozitívan befolyásolható például a dohányzásról való leszokással, fényvédő napszemüveg viselésével, az egészséges étkezési szokások bevezetésével, a vérnyomás és a cukorbetegség kordában tartásával.

Foto:pixabay.com

Szemészeti okok

  • Szemhéjszéli gyulladás (blepharitis)

A gyakori gyulladásos betegség  egészen enyhe és súlyosabb formában is jelentkezhet. A szemhéjszéli gyulladás leggyakoribb tünetei a szúró, égő, viszkető érzés, amely gyakran társul idegentest-érzéssel, fényérzékenységgel, fokozott könnyezéssel, azonban meglepő módon szemszárazság is kíséri. Súlyosabb esetekben a szemhéjszél vörössé, duzzadttá válik, bőre korpázóan hámlik, előrehaladott formában kisebesedik. Mindenképpen szemorvoshoz kell fordulni vele, bár enyhe formájánál műkönny-használat is elégséges lehet, komolyabb esetben más kezelésre van szükség.

A szemek legfontosabb szerveink közé tartoznak. Számos probléma lehet velük, az irritációtól kezdve a súlyos betegségekig, melyek a látást veszélyeztethetik. Gyógynövények szemre is rendelkezésünkre állnak, melyekkel sokat tehetünk egészségéért.

Top 10 gyógynövény a jó szemekért!

  • Bizonyos szembetegségek

Az ún. orbitális és a preseptális cellulitisz fertőző betegségek, amelyek szemhéjakon és a szemkörnyéken okoznak olyan tüneteket, mint a kipirosodás, kidülledő szemek, duzzadt szemhéjak. Mindkét esetben előfordulhat láz, de jellemzően csak a preseptális cellulitisz jár fájdalommal.  Mindkét betegséget komolyan kell venni, orvosi segítséget kell kérni, hiszen például az orbitális típus akár tartós látásvesztéshez is vezethet.

Bőrgyógyászati okok

  • Kontakt dermatitis
Akár szemcsepp is okozhat allergiás ekcémát.

Foto:pixabay.com

Az ekcéma egy fajtájaként jelentkező kontakt dermatitis egy allergén anyagra adott válaszreakció, amely bármely testrészt érinthet, beleértve a szemkörnyéket, a szemhéjakat is. Két típusa ismert: az allergiás kontakt dermatitis esetén akár már évek óta használt anyagokra is kialakulhat az allergia (akár tartósítószer tartalmú szemcseppektől is), az irritatív kontakt dermatitis pedig kémiai vagy egyéb irritáló anyagokra adott reakció. Ez utóbbi reakció kialakulhat gyorsan (például olyan erős anyagok hatására, mint a savak és a lúgok) és lassabban, napok alatt is (például smink, naptej vagy akár por miatt). Ha erős anyag kerül a szem környékére vagy a szembe, minél gyorsabban orvoshoz kell fordulni. Amennyiben ennél enyhébb esetről van szó, és olyan kísérő tünetek is jelentkeznek, mint bőrszárazság, viszketés, égő érzés, csalánkiütés, hólyagok megjelenése, szintén szükséges az orvosi kezelés, de nem sürgősséggel.

  • Atópiás dermatitis

Az ekcéma leggyakoribb megjelenési formája, amely jellemzően a gyerekeket érinti, bár ritkábban felnőtteknél is kialakulhat. Amennyiben a szem körüli pirosságot is okoz, azt mindenképpen kezelni kell, hiszen növelheti más szemfertőzések rizikóját is. Magára az atópiás dermatitsre jellemző a kiütések megjelenése, a viszketés, a kipirosodott, irritált, fényes felületű foltok kialakulása. Mivel az atópiás dermatitisre nincs végleges gyógymód, viszont megfelelő kezeléssel és életmóddal a tünetek visszaszoríthatók, a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés fenntarthatja a jó állapotot. 

Minden olyan esetben érdemes orvoshoz fordulni, amikor a tünet zavaró, nem múlik, esetleg romlik, vagy nem vagyunk biztosak az eredetében – mondja dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ha valamilyen dermatitis vagyis bőrgyulladás okozza a szemhéjak, a szem körül bőr kipirosodását, a tünet kezelésére beválhatnak a gyulladásgátló szerek, de fel kell készülni arra, hogy mivel krónikus betegségről van szó, előfordulhat a kiújulás.  

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.