Segít- e a napsütés a pikkelysömörnek?

Sok pikkelysömörrel küzdő beteg tapasztalhatja, hogy nyáron enyhülnek a tünetei, aminek elsősorban az UVB sugárzás és az alkalmanként magasabb páratartalom lehet az oka. 

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azonban a fokozott óvatosságra és az időről időre szükséges orvosi kezelésre figyelmeztetett.

Mindenképpen fontos diagnosztizálni a pikkelysömört

A pikkelysömör a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával járó, egyelőre nem gyógyítható betegség. A kezelések tehát a tünetek csökkentését célozzák, tulajdonképpen a tartós tünetmentességet szeretnénk elérni. Éppen ezért kell meghatározni, pontosan milyen formájú pikkelysömörről van szó, hiszen a diagnózisnak megfelelően lehet elrendelni kortikoszteroid, szalicilsav, vagy D-vitamin származékot tartalmazó kenőcsöket a helyi kezelésre. Kiterjedtebb esetben segítséget jelenthet az UV fototerápia, súlyos panaszoknál pedig meg kell próbálkozni a szisztémás belsőleges terápiával, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet. Éppen a pikkelysömör krónikus, ki-kiújuló jellege az, ami miatt a betegeknek időről időre szükségük van az orvos által rendelt kezelésre, az állapot felülvizsgálatára és az esetleg nem megfelelő hatásfokú szerek cseréjére – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Ugyanakkor szerencsére nyáron sok betegnek enyhülnek a tünetei.

Fotó: 123rf.com

A tudatos napozás segíthet

A pikkelysömör állapota nyaranta sokaknál javulhat, sőt, átmenetileg akár el is tűnhetnek a pikkelyes, vörös foltok. Ennek az oka az UV sugárzás egyik összetevője: az UVB. Ez az a sugártípus ugyanis, ami lelassíthatja a bőrsejtek burjánzását és visszaszorítja a gyulladást. Ráadásul az UVB segít a D-vitamin termelésben is, ami szintén jót tesz a bőrnek és a csontoknak. (Ezt az UVB sugárzást használják az orvosi fototerápiában is.)
Ugyanakkor az UVB sugárzás az oka a leégésnek, amikor túl sokat tartózkodunk a napon. A leégés pedig éppen hogy belobbanthatja a pikkelysömört, ráadásul a bőrrák rizikóját is növeli, tehát mindenképpen a megelőzésére kell törekedni. (Az UVA negatív hatása elsősorban a ráncok elmélyülésében, a foltok kialakulásában és érbetegségek – például rozácea – súlyosbodásában érhető tetten.)  

Ezt tegyük, hogy ne lángoljon fel a pikkelysömör

Hogyan készülhetnek a pikkelysömörös betegek a napra?

Nagyon fontos, hogy a pikkelysömörös betegeknek ugyanolyan fényvédelemre van szüksége, mint az ebből a szempontból egészséges személyeknek. Kerülniük kell a direkt napsütést 11-15 óra közt, érdemes lenge, szellős ruházatot, széles karimájú kalapot és napszemüveget viselniük.
A fényvédő termékek kiválasztásakor pedig ajánlatos még óvatosabbnak lenni: mellőzni az illatosított termékeket, és érzékeny bőrre, vagy kimondottan pikkelysömörös bőrre kifejlesztett terméket választani. Magasabb, legalább 40-50 faktoros készítményeket érdemes használni. A pszoriázisos foltokra pedig ugyanúgy fel lehet és fel kell vinni a fényvédőt, mint a többi bőrfelületre! Ezen kívül érdemes az orvossal egyeztetni a szedett gyógyszerekről, külsőleg alkalmazott szerekről, mert bizonyos anyagok fényérzékennyé tehetik a bőrt, nagyobb lehet az esélye a leégésnek. 
A nyarat érdemes arra is kihasználni, hogy némileg kezeljük a stresszt, ami önálló rizikófaktora a pikkelysömörnek, valamint akinek lehetősége van utazni, a sós tengervíz áldásos hatásait is élvezheti – ez ugyanis javít a pszoriázisos bőr megjelenésén. 

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.