Top 10 gyógynövény a jó szemekért!

Mit fogyasszunk szemünk egészségéért?

A szemek legfontosabb szerveink közé tartoznak. Számos probléma lehet velük, az irritációtól kezdve a súlyos betegségekig, melyek a látást veszélyeztethetik. Gyógynövények szemre is rendelkezésünkre állnak, melyekkel sokat tehetünk egészségéért.

Ha szemünk egészsége a tét, válogassuk ki a legjobb lehetőségeket – gyógynövények szemre is szép számmal léteznek, csupán azt kell eldöntenünk, melyikkel élnénk a legszívesebben. Lássuk, melyik miben a legjobb.

1.Szemvidítófű: ősi hiedelem alapján kapta a nevét. Kiváló gyógynövény szemre, minőségének javítására. Virágai valóban hasonlítanak a szemre, s sokat tesz a látás megőrzéséért. Enyhíti a vörösséget és viszketést, melyek a kötőhártya-gyulladás jellegzetességei. Tanulmányok szerint teljes gyógyulást is hozhat a betegek több mint 80 százalékánál.

A páfrányfenyő latin elnevezése Ginkgo biloba. Ez a fa akár a 30 méteres magasságot is elérheti, elágazó, lombhullató s igen nagy kort is megérhet.

Ginkót a memóriának!

2.Máriatövis: a szemek a máj egészségét is megmutatják. A gyenge szem, a homályos látás májműködési zavarra utal. A máriatövis igazi gyógynövény a szemre, aktív összetevője a szilymarin, mely támogatja a májat, de a szemeket is. Ami rossz a szemnek, az a májra nézve is egészségtelen. A máj kulcsfontosságú a szemek szempontjából – itt tárolódnak a zsírban oldódód vitaminok és glutationok, melyek felelősek a szemkárosodás helyreállításáért. Hatékonyan küzd a károsító szabad gyökök ellen és csökkenti a szemben a cukorszintet.

Foto:123rf.com

3.Ginko Biloba: évszázadok óta használják, mint gyógynövényt szemre, s a központi idegrendszer problémáira. A ginko biloba ún. szelektív cerebro-vaszkuláris dilatátor, mely fokozza a keringést és növeli a véráramlást a szem hátsó részében. Jelentős hatású a makuladegeneráció és glaukóma kezelésében, azaz a látásélesség javulhat.

Nemcsak gyógynövény szemre – a ginko biloba különféle érrendszeri betegségek ellen is kitűnő.

4.Édeskömény: gyulladt, vizenyős szemekre megkönnyebbülést hoz és erősíti a szemet. A nyers édeskömény, a belőle készült tea szemöblögetőként használatos súlyos problémák, így szürkehályog és glaukóma esetén. Tanulmányok bizonyították hatékonyságát, mely miatt az édeskömény ígéretes glaukóma elleni gyógyszer lehet.

Foto:123rf.com

5.Sáfrány: ez a konyhai fűszer ugyancsak a látást javítja, például a szürkehályognál. Egy klinikai kísérlet során mindenki, aki sáfrányt kapott, látásjavulásról számolt be, így hát a kutatók az idősek látásvesztésének megelőzésére is ajánlják. A sáfrány egy másik tanulmányban javította a retina érzékenységet a makuladenegeráció korai szakaszában.

6.Fekete áfonya (Vacinium myritillus L.): a második világháború alatt katonák fedezték fel, hogy az áfonya hatására javult az éjszakai látásuk. Ez a gyógynövény szemre azért előnyös, mert magas antocianozid-tartalma van, s ezzel jótékony a mikrocirkulációra nézve. Az antikanozidok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, ezért előnyöseka retinopátia, a makula degeneráció és a retina gyulladás csökkentésében. Az áfonya javítja a látásélességet is.

fekete áfonya

Foto:123rf.com

7.Zöld tea: a zöld tea segít enyhíteni a szemek alatti táskákat, ráncokat. Vagyis a duzzanatot és a szem körüli folyadékot csökkenti. Magas mennyiségben tartalmaz tannint és antioxidánsokat, valamint koffeint, mely segít a vérerek zsugorításában – ezek okozzák a duzzanatot. A tannin összehúzó tulajdonságokkal bír, mérsékeli a szem alatti kapillárisok és erek tágulását, melyek a sötét karikákért felelősek. A zöld tea összetevői előnyösek a szívre és a májra is.

zöld tea

Foto:123rf.com

8.Kurkuma: előnyös hatásai miatt gyógynövény a szemre is – csökkenti a szemlencse oxidációját, mely fő oka lehet számos szemrendellenességnek. Kurkumin-tartalma gyulladáscsökkentő, mely gyakran száraz szemet eredményez.

Fotó: 123rf.com

9.Szőlőmag kivonat: az egyik legjobb gyógynövény szemre. A szem megerőltetése, a szürkehályog, a diabetikus retinopátia, a makuladegeneráció esetén egyaránt ajánlott. A szőlőmag-kivonat számos fitokémiai anyagot tartalmaz, melyek a szemre előnyösek: linolsavat, flavonoidokat, E-vitamint és oligomer proanthocyanidineket. Utóbbiak antihisztamin- és antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, alkalmasak a szem egészségének javítására.

Foto:pixabay.com

10.Sárgagyökér: összehúzó hatású gyógynövény, antibiotikus és gyulladáscsökkentő, ezért kitűnő a szemekre – szemöblögetőként hatékony különféle irritációk csökkentésében. Fertőzések, így a trachoma, a staphilococcus fertőzés és allergiák ellen is hatásos lehet.

Természetesen a gyógynövények nem helyettesítik a megfelelő szemészeti ellátást, a higiéniát, a helyes étrendet – melyben elegendő vitamin, ásványi anyag és karotinoid szerepel – de kiváló segítséget nyújtanak a látás javításában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. schneider attila

    jonapot kivánok aszememmegromlot asok gyogyszertol a májamnemmegfeleköen müködik mit lehet tenihanem hagyjaabagyogyszert az orvosom?