Nyomot hagyott a stressz a bőrén? Van segítség!

Az egész évben halmozódó stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus arról beszélt, hogyan lehetünk ragyogóbb formában – akár még ünnepek előtt.

A stressz lehet tartós és akut

Krónikus stresszes állapotról beszélhetünk, ha tartósan fennáll egy probléma, egy élethelyzet, ami egyfajta állandó feszültséget okoz. Ez lehet egy pszichésen megterhelő helyzet, és olyan belső ok is akár, mint az ételintolerancia, amit a szervezet sokáig próbál kompenzálni. Akut stressznek nevezhető egy konkrét történés miatt megélt lelki nehézség, ami lehet fizikai és pszichés eredetű is. Peterman Krisztina tapasztalatai szerint a bőrbetegségek okai leginkább az első csoportból valók.

A hosszú évekig „dédelgetett” sérelmek, feszültségek óhatatlanul nyomot hagynak a külsőnkön is. Ugyanis a tartós rossz közérzethez járulnak hozzá a negatív gondolataink, amelyek egy bonyolult és összetett folyamat révén a testünkkel szerves egészet alkotva hatnak az egészségünkre. Ha tartósan kizökkenünk az egyensúlyi helyzetből, felbomlik a test-lélek-szellem harmóniája az állapot egyre romlik és egy ponton túl visszafordíthatatlanná válik. Ez a folyamat a rosacea stádiumain is megfigyelhető. Eleinte csak átmenetileg, ritkán, rövid ideig tartó bőrpír jelentkezik, esetleg csak fizikai aktivitás hatására alakul ki a pirosság, majd lokálisan egyre tartósabban megmarad a bőrpír. Ezt követi a II. stádium, a faggyúmirigyek környékének gyulladása (rosacea papulopustulosa). Ilyenkor az arcon piros, gyulladt csomók keletkeznek. A III. stádiumban ezek a csoportokban elhelyezkedő csomók már összefolynak, a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak. Egy-egy szakasz több évig is eltarthat, ám egy stresszor katalizátorként fel is gyorsíthatja a folyamatot. Saját tapasztalataim alapján úgy látom azonban, hogy ez folyamat fordítva is lejátszódhat, a javuló lelki-, mentális állapot spontán javulást eredményezhet – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus.

A leggyakoribb stresszorok, amelyek bőrproblémát okozhatnak

A gyógykozmetikus számos stesszorra felfigyelt, amelyek bőrproblémákhoz vezethetnek, vagy legalábbis ronthatják azok állapotát.
pattanások, korai ráncosodás, vízhiányos, zsíros vagy éppen száraz bőr, a rosacea kezelésekor gyakran derül fény külső vagy belső stresszorok jelenlétére. Ide sorolhatóak például a számunkra nem megfelelő kozmetikumok, ételek, táplálék-kiegészítők, az allergének, a kémiai anyagok, az elektroszmog, a nehézfémek – utóbbiak nem csak az amalgámtömésekkel, de a bizsuékszerekkel, a cipők, ruhák fémdekorációi is kölcsönhatásba kerülhetnek a bőrrel. Nagyon sokakat érint az alváshiány, a nem megfelelő minőségű alvás és a nem kiegyensúlyozott táplálkozás, a tápanyaghiány, és a vízhiány, a dehidráció szintén nyomot hagy a bőrön. Emellett az olyan érzelmi stresszorok is negatívan hathatnak a bőrre, mint a szorongás, a depresszió, az elégedetlenség, az alacsony önértékelés. Ezek a tényezők pedig együttesen egészen biztosan rontanak a bőr állapotán, láthatóan öregítik, fénytelenebbé, élettelenebbé teszik azt, esetleg a meglévő betegségek tüneteit fokozzák – hangsúlyozza a kozmetikus mester.

Hogyan tehető szebbé, egészségesebbé a bőr?

A problémás bőr kozmetikai kezelése a rosacea és a pattanások ellen is beválik.

A gyógykozmetikus feladata ilyen esetekben részben természetesen a konkrét probléma felismerése, a szakszerű kezelés, másrészt azonban sokszor azt az önismereti folyamatot is elindíthatjuk, amely által beazonosítható lesz a stresszforrás – ismerteti Peterman Krisztina. – Ez az önismereti munka sokszor lehet fájdalmas is, hiszen szembe kell nézni rossz szokásainkkal, tévedéseinkkel és meg kell próbálni változtatni azokon. A kezelések, kúrák hatására a vendég elkezdhet dolgozni a stresszkezelésen, legyen szó fizikai, vagy pszichés tényezőkről. Ebben a folyamatban kísérhetjük őt végig, az olyan, akár egyszerűbb eljárások előnyeit kihasználva, mint a profi arctisztítás, a masszázs vagy akár a speciális, célzott eljárások, mint a bőratkás bőr kezelése, amely például az aknés és rosaceás bőrön is nagyon sokat segíthet. Ráadásul nem feledkezhetünk meg a kezelések holisztikus hatásairól: ha fizikailag jobban érezzük magunkat a bőrünkben, az a lelkünkre is hatni fog.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.