Mit üzen idén Erzsébet és Katalin, a két novemberi időjós?

A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás előrejelzését illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre. Mit ígér idén a két asszonyság?

November 19-re, Erzsébet napjára egy téljövendölő jóslat vonatkozik

A regula szerint az eső ezen a napon enyhe telet jelent, míg ha ekkor havazik, akkor a karácsony is fehérnek ígérkezik. Vagyis amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz karácsonykor is. Idén a havazás nem valósult meg, azonban az eső csöpögött imitt-amott az országban, így eszerint nem kell kemény téltől tartani. A népi megfigyelések szerint gyakran ezen a napon esik le az első hó a télen.

Katalin napja november 25-e, amit még a mai nap embere is megfigyel!

A mondás szerint “ha Katalin kopog, karácsony locsog”, vagyis ha téli, fagyos az idő, akkor karácsonykor enyhébb, esős időre számíthatunk. Egy másik mondás szerint “amilyen Katalin napja, olyan lesz a január”.

A mindenki által ismert mondás mellett mások is vannak, melyek szintén a karácsonyi időjárásra utalnak. Ilyen a „ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik”, de közmondások is vannak időjárással kapcsolatosan: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz.

A néphagyomány szerint egyébként ez a nap dologtiltó nap, főként az asszonyoknak nem szabad seperni és kenyeret sütni, viszont mulatni lehet, mivel ez a nap a Kisfarsang utolsó napja, amikor Katalin-bált is szerveznek vagyis az advent előtti utolsó alkalom az esküvőkre, táncos mulatságokra.

met.hu szerint megérkezhet az idei első hó:

Délkelet felől egy mediterrán ciklon közeledik, hatására többfelé kell vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Ez a légörvény hétfő délutánra a Fekete-tenger felé mozdul el, de délnyugat felől már érkezik a következő mediterrán ciklon. (2018. november 18.)

És tényleg, van ahol már havazik:

Időkép.hu 30 napos előrejelzése szerint:

2018_november_idojaras

Szerencsére a kilátások nem olyan rosszak, gyermekien továbbra is reménykedhetünk a karácsonyi hóban!

Forrás: edenkert.hu


Egy válasz

  1. Elisa

    Erzsébet napján bizony havazott, ha nem is erőteljesen, de gyengén, igen. Legalábbis itt, Pesterzsébeten.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.