Melyik fogyókúrás műtét biztonságosabb?

Normális dolog, hogy tudatában vagyunk annak, hogyan nézünk ki a tükörben. A fogyás nem csak egészséges, de az önbizalmat is erőteljesen növelheti.

A CDC becslései szerint a felnőttek fele próbál fogyni egy adott évben, a fiatalabb felnőttek a legvalószínűbbek, őket követik a középkorúak és az idősebbek. A felesleges kilók leadásának gyakori módjai közé tartozik az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az időszakos böjtölés.

Egyesek számára azonban létezik egy másik út is, amelyet sokan talán utolsó lehetőségnek tartanak: a fogyókúrás műtét.

Dr. Spencer Kroll, PhD, New Jersey belgyógyász szakorvosa szerint “az emberek általában több diétás program és néha a gyógyszeres terápia kudarca után döntenek a fogyókúrás műtét mellett“.

Jeannie Boyer, a Mount Pleasant-i (SC) engedélyezett dietetikus szerint mások a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az alvási apnoe megoldása vagy javítása érdekében választják a műtétet. “Néhány ilyen állapot, mint a cukorbetegség és az inzulinkezelés, nagyon megnehezíti a fogyást diéta és testmozgás útján, ezért a műtét ideális lehet” – mondja.

Mikor érdemes megfontolni a műtétet?

Dr. Spencer Kroll belgyógyász a koleszterin- és lipidbetegségek szakértője, és az anyagcsere-betegségekre specializálódott. Bár úgy tűnik, hogy az emberek frusztrációból döntenek a műtét mellett, azt mondja: “Ezt csak az egyéb lehetőségek, például a jelentős és fenntartható étrendmódosítás kimerítése után szabad megfontolni“.

Emellett sürgeti az embereket, hogy “tekintsék át a különböző fogyókúrás stratégiákat egy táplálkozási szakemberrel, változtassanak életmódjukon, és fokozzák a fizikai aktivitást az anyagcsere fokozása és a fogyás elősegítése érdekében“.

Fogyókúra negyvenen túl

A testsúlycsökkentő műtétek típusai

Olyan helyzetben, amikor már minden más alternatívát kipróbált a fogyás érdekében, a műtét lehet a legjobb megoldás. De vajon melyik lesz az?

A Michigani Egyetem nemrégiben készült tanulmánya a fogyókúrás műtétek két gyakori típusát vizsgálja: a sleeve gastrectomiát és a gyomor bypass műtétet.

A sleeve gastrectomia egy könnyebb műtét [mert] csak magát a gyomrot csökkentik méretében” – mondja Kroll. Alapvetően a gyomor egy részét távolítják el, így kisebb lesz.

A gyomor bypass, amely [többféle] műtéti technikát foglal magában, a gyomor megkerülését jelenti, így a nyelőcső közvetlenül a vékonybélhez kapcsolódik” – mondja Kroll.

Más szóval, a gyomorba már nem kerül be táplálék, hanem külön csatlakozik a bélhez, hogy az emésztési váladékot biztosítsa.

Bypass migrén ellen is?

Sleeve Gastrectomia vs. gyomor-bypass: Melyik a biztonságosabb?

Mielőtt kiderülne, melyik a biztonságosabb, Dr. Ryan Howard, a Michigani Egyetem tanulmányának szerzője szerint “nagyon fontos, hogy a betegek megértsék az olyan problémák kockázatát, mint a halál, a szövődmények és a kórházi kezelés e két eljárás után“.

Howard, általános sebész, azt mondja a betegeknek, hogy annak megértése, hogy mire számíthatnak, segít a döntés meghozatalában, hogy melyik típusú műtétet válasszák.

A sleeve gastrectomiát biztonságosabbnak tartja, bár “nem biztosít akkora súlyvesztést“. Azonban csak azért, mert biztonságosabb, nem jelenti azt, hogy ne kellene más tényezőket is figyelembe venni. “Ha egy betegnek sok társbetegsége van, és a bypass jobb klinikai előnyöket biztosít, talán megéri a kockázatot” – mondja.

Egy nemrégiben készült tanulmány, amely 5 éven át követte a bariátriai műtéten átesett betegeket, felfedezte, hogy a sleeve gastrectomia esetében hosszú távon alacsonyabb a halálozás, a szövődmények és az újbóli beavatkozások kockázata, de magasabb a műtéti revízió hosszú távú aránya.

Szövődmények

A bariátriai műtétek szövődményei általában ritkák. Az American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (Amerikai Metabolikus és Bariátriai Sebészeti Társaság) jelentése szerint a fogyókúrás műtétből eredő halálozás kockázata kisebb, mint az epehólyag eltávolításé vagy a csípőprotézisé. Kroll szerint a sleeve gastrectomiás betegek 30 napos halálozási aránya 0,08%, míg a gyomor bypass betegeké 0,14%. Bár ezek a szövődmények ritkák, Kroll szerint fennáll a hegszövet miatti elzáródás és a fertőzés kockázata.

Egy műtéttel a fogyás is jár!

Kilátások és felépülés

A bariátriai műtét után új lehetőségei vannak. Ami a testsúlyt illeti, csökkentheti a testméretét” – mondja Susan Zilberman, egy New York-i tudat-test-evés tréner. De nem ez a végső cél. Ha nem foglalkozol azzal, ami a túlsúlyt okozta, akkor az idővel vissza fog térni.

Zilberman szerint “a súlyt létrehozó alapvető érzelmi aggodalmak még mindig ott vannak. Ahhoz, hogy a súlyt megtartsuk, elengedhetetlen, hogy az étellel való kapcsolatunkat körülvevő önismeretre jussunk“.

Zilberman a bariátriai sebészekkel, ápolókkal és dietetikusokkal való együttműködés során is hasznosítja coaching-képességeit. Azt mondja, hogy a gyógyulás egyik módja a tudatos étkezés. “A tudatos evés segít elszakadni a megszokott, nem kielégítő viselkedésformáktól. Ahelyett, hogy az ételre és az evésre gondolsz, felszabadítod az energiádat, és az optimális életed megélésére koncentrálhatsz“.

A műtét utáni gyógyulás egy folyamat. Az optimális gyógyulás érdekében fontos, hogy kövesse a bariátriai csapat iránymutatásait, gondoljon az öngondoskodásra és a stressz csökkentésére, és az önelfogadásra összpontosítson.”

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index