Meg lehet szabadulni a zavaró striáktól?

Jelentős súlytöbblet felszedése után, tinédzsereknél a gyors növekedés következtében, és szülés után a nők jelentős többségénél megjelennek a striák, melyek igencsak zavarók tudnak lenni.

Idővel a színük a vörösből és lilából elhalványodik, és fehérré változik, de teljesen nem tűnik el.

Krémek és helyileg alkalmazott kenőcsök puhíthatják a környező bőrt, de tartós megoldást csak a lézeres vagy a magas intenzitású fókuszált ultrahangos kezelés, azaz a HIFU adhat – mondja Dr. Parrák Zita, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

„A striák a bőr mélyebb rétegeiben, a dermiszben keletkezett repedések. A növekedés hatására a bőr a mélyebb rétegben megfeszül, elvékonyodik, míg felületesebben az epidermisz ép marad. Ez okozza a szemmel is jól látható csíkokat, a bőr egyenetlenségét és elszíneződését. Ezek a változások általában tartósak, és csak nagyon keveset javulnak az idő előrehaladtával”

– magyarázza a szakember.

A zavaró csíkok jellemzően ott jelentkeznek, ahol leginkább hajlamosak vagyunk a hízásra: a hason, a csípőn, a combokon és az emlőkön. Kezdetben erős színűek, lilásak, vörösek is lehetnek, majd idővel fehérre váltanak, de teljesen nem tűnnek el. A striák eltüntetésére ma már többféle megoldás létezik, a kezelések előtt azonban érdemes szakemberrel konzultálni, aki különböző módszereket ajánl a cél elérése érdekében.

Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel jelennek meg a bőrén terhességi csíkok: gyakoriságuk 20 éves kor alatt 80 százalék, ami 30 éves kor fölött 25 százalékra csökken.

Megdöbbentő adat a striákról: 30 éves kor felett simán megúszhatók a terhességi csíkok

Frakcionált CO2 lézeres kezelés

A frakcionált CO2 lézert már régóta sikeresen alkalmazzák az arc fiatalításában, de alkalmazásával jelentős javulást lehet elérni a striák kezelésében is.„A lézersugár nagyon sok kis mikro égési sérülést hoz létre a bőrön rácsszerűen, amelyek között a bőr ép marad. Az így generált sebgyógyulási folyamat során a korábban sérült sejtek és szövetek megújulnak, és egy kollagénben dúsabb, feszesebb kötőszövet jön létre. Ennek hatására a striák összehúzódnak, kisebbek lesznek. Optimális eredményt általában 3-6 hónapos  intervallumban elvégzett 2-3 kezelés után várhatunk” – mondja Dr. Parrák Zita.A kezelés hatására a terület kivörösödik és a bőr hámlani kezd, a gyógyulási idő 2-4 nap, és 1-2 hétig nem ajánlott a napon tartózkodni. A szakember szerint a kismamáknak a szülés után mielőbb elkezdeni a kezelést, így a terápia hamarabb eredményes lesz.Magas intenzitású fókuszált ultrahang – HIFUA HIFU az egyik legjobb kezelési lehetőség a striák eltüntetésére.

Foto:pixabay.com

„A kezelés a bőr felszínén történik, és az ultrahang által fókuszált energiát egy előre meghatározott olyan mélységbe juttatjuk, ahol a kollagén előfordul. A keletkezett hő hatására a bőr mélyebb rétegében a kollagén szerkezete megváltozik, valamint új kollagén termelésének stimulációja történik, amely hatására feszesebbé válik a bőr. Ez a hatás ideális a striák kezelésére, mivel azt a dermiszben újonnan képződött elasztikus rostok összehúzzák” – mondja az orvos-esztétikai specialista.A striák kezelése lézerrel vagy ultrahanggal hosszútávon eredményes lehet, időtartama az életmódtól, kortól és a bőr állapotától is függ. A frissen felbukkanó lilás vagy rózsaszínű csíkokat könnyebb eredményesen kezelni, így érdemes mielőbb specialistákhoz fordulni azonban a régi, fehér színű striák esetében már a javulás mértéke lényegesen kisebb.

Várandós kismamák és szoptatós anyukák számára nem ajánlottak az orvos-esztétikai beavatkozások, noha nincsenek arra vonatkozó tanulmányok, hogy ilyen kezelések káros hatással lennének a magzatra vagy anyukájára. Mindenesetre jobb az elővigyázatosság, így a szülés után javasolt számukra a kezelések megkezdése” – teszi hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.