Matek és randi! Mi a közös bennük?

A nők a matematika, a tudományok és a technika területén mutatott teljesítményét a kutatók a párválasztás tudatalatti mechanizmusaival kapcsolták össze.

A nők még mindig alulteljesítenek – átlagosan – a férfiakhoz képest a matematikai tárgyak, a tudomány és a technika területén. Egyszerűen azért, mert a nőket kevésbé érdekli a matek. A kutatók szerint ennek tudat alatt a párválasztáshoz is köze lehet.

Már serdülőkorban kialakulnak ugyanis a szociális elvárásoknak megfelelő női- illetve férfi minták. A nők már ilyenkor úgy érezhetik, hogy ahhoz hogy megfeleljenek a férfiak sztereotip elvárásainak, öntudatlanul is a humán tárgyak felé kell, hogy érdeklődést mutassanak, és hajlamosabbak a művészeti pályák felé orientálódni.

m07wvfw91

Egy tanulmány során női és férfi hallgatóknak különböző képeket mutattak, majd felmérték a matematika, a tudományok és a technika iránti érdeklődésük szintjét. A képeken valamilyen romantikus téma, vagy az intelligenciához köthető érzéseket ábrázoló fotókat láthattak, mint például egy szemüveg vagy egy könyv. Érdekes módon a férfiakra a képek egyáltalán nem voltak hatással, a nőkre azonban igen. Azok a nők, akik ugyanis az intelligenciával kapcsolatos fotókra figyeltek, többnyire nagyobb érdeklődést mutattak a matematika, a tudományok és a technika terén is.

A második vizsgálatban az önkéntesek "véletlenül" meghallottak egy randiról, vagy egy vizsgáról szóló beszélgetést. Ez is ugyanazt az eredményt hozta: amikor a nők fejében megjelent a romantika gondolata, már sokkal kevésbé voltak érdeklődőek a matematika iránt.

A harmadik tanulmányban a női hallgatókkal egy háromhetes naplót írattak. Itt is egyértelműen látszottak az összefüggések a romantika és a matek között. Amikor ugyanis a nők a kapcsolatukra koncentráltak, vagy új kapcsolatba kezdtek, kevésbé mutattak érdeklődést a matematikai és tudományos óráik iránt.

Forrás: