Lüktet, hasogat, nyilall, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. 

Dr. Gács Gyula, a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és az ebből fakadó teendők szakértő segítségét igénylik.

Gondoljunk először a fejfájás legegyszerűbb okaira!

Fejfájás, migrén esetén az első lépés a neurológiai kivizsgálás.

Foto:123rf.com

A fejfájásnak nagyon egyszerű okai is lehetnek: nem ittunk megfelelő mennyiségű vizet, nem szellőztettük ki a szobát, vagy túlságosan megerőltettük a szemünket a neonfényben, a számítógép monitorja előtt. Netán túl alacsonyra van állítva a szék, és kapaszkodni kell felfelé az asztalig, ami a vállöv és a nyak izmainak megmerevedését, görcsét okozza.

Ezért, ha megfájdul a fejünk, első körben érdemes fél liter vizet meginni, természetes fényt használni a munkához, és megmozgatni a tagjainkat. Amennyiben a probléma ezután is fennáll, maradnak a tabletták, és a szakértő.


A fejfájásokat a fenti eseti okokon kívül két nagy csoportba osztjuk – ismerteti Gács doktor. – Az úgynevezett önálló, vagy elsődleges fejfájások esetében a fejfájás maga a betegség. Az idegrendszerben és a szervezet más részein nem látható semmilyen károsodás, „csak” a fej fájdalomérző rendszerének kóros aktiválódása és átmeneti kóros működése okozza a panaszokat.  A legtöbb tudományos adat a migrénről áll rendelkezésre, a többi önálló fejfájás – így a tenziós és a cluster fejfájás, és még vagy 15 ritkább elsődleges fejfájástípus – mechanizmusáról kevesebbet tudunk.

fejfájás

Fotó: 123rf.com

Migrén

Többnyire féloldali, lüktető fájdalom, de jelentkezhet a homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj, szagok tovább fokozzák a fájdalom erősségét. Nemritkán egyéb tünetek is kísérik: hányinger, hányás, szapora szívdobogás. A roham néhány vagy sok órán át is tarthat és akár hetente többször is jelentkezhet, nagyobb arányban a nőknél. Migrénes rohamot kiváltó tényező lehet bizonyos étel, ital, az időjárásváltozás, menstruáció, túl kevés alvás, lelki megterhelés, fokozott felelősségérzet, gondok, túlhajszoltság, fogamzásgátlók szedése.

Tenziós fejfájás

A leggyakoribb visszatérő fejfájásforma. Legtöbbször az egész fejre kiterjed, és nyomó-szorító, néha lüktető fájdalommal jár, amely a homlok, halánték vagy a tarkó táján a legerősebb. A fájdalom általában reggel, ébredés után jelentkezik. Kiváltó tényezők: lelki feszültség, stressz, depresszió, időjárás-változás, fokozott alkoholfogyasztás. 

Cluster fejfájás

A halmozott fejfájás elsősorban középkorú férfiak betegsége. A rohamok több héten át naponta jelentkeznek a súlyos, féloldali, szemüreg körüli fájdalmak. A tünetek rendszerint éjjel mutatkoznak, felébresztik a beteget, és nem tartanak két óránál tovább. Ezután hetekig vagy hónapokig tartó panaszmentes időszak következhet, mielőtt egy újabb, sűrűn jelentkező rohamokból álló sorozat kezdődne. Sok beteg az alkohol rohamokat kiváltó hatásáról számol be, mások esetében a rohamokat stressz, bizonyos ételek fogyasztása, dohányzás előzi meg.

Csak a kivizsgálás lehet a hatékony kezelés alapja

A fejfájások másik csoportját az úgynevezett másodlagos, vagy tüneti fejfájások képezik. Ilyenkor a betegnek valamely olyan betegsége van, amelynek tünetei között a fejfájás is szerepel. Különösen nagy kihívás, ha e betegségnek fő panasza a fejfájás, pláne, ha hasonlít ez előzőekben említett elsődleges fejfájástípusok valamelyikére. A fejfájás kivizsgálásának első célpontja tehát, hogy megállapítsuk, nem másodlagos fejfájásról van-e szó, mely természetesen az alapbetegség kezelésével gyógyítandó. Hogy csak néhány jellegzetes okot kiragadjunk: fejfájáshoz vezethet például különböző izomcsoportok görcse, merevsége, a vérnyomás nagyfokú kiugrása, a  pajzsmirigy betegsége, a krónikus arcüreggyulladás, az arcidegzsába, a gyulladásban lévő foggyökér, a náthás, influenzás megbetegedés, a dohányzás és még rengeteg betegség – hangsúlyozza Dr. Gács Gyula, a Neurológiai Központ neurológusa. – Éppen ezért, a kikérdezés eredményétől függően további kivizsgálást javasolhatunk, például belgyógyásznál, szemésznél, ortopédusnál, és szükség lehet képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

Amennyiben az alapos kivizsgálás kezelendő alapbetegséget derít ki, természetesen azt kell gyógyítani. Megjegyzendő, hogy a másodlagos fejfájások sokkal ritkábbak, mint az elsődlegesek, viszont felismerésük alapvető fontosságú. Ugyanakkor ma már számos gyógyszerrel és módszerrel rendelkezünk az elsődleges fejfájások kezelésében, melyek száma szinte naponta növekszik, emiatt az adott beteg kezelésének megválasztása igényes szakértői feladat.

Hogyan kezelhető a pszichés eredetű fejfájás?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.