Iskolába indul a gyermek – mit és hogyan vigyen az étkezéshez?

Figyeljünk oda a megfelelő higiéniára is!

Egy kisgyermeknek szüksége van a nap folyamán több olyan étkezésre, amely segíti feltöltődését a főétkezések között is. Mit vigyen egy elsős az iskolába és hogyan? Fontos odafigyelni a higiéniára is.

Az iskolába induló gyermeknek nagy szüksége van alapvető tárgyakra, melyek segítik a tanulásban, a higiénia fenntartásában, de olyan ételekre is, melyek a fő étkezések között feltöltik.

Hogyan kell ételt csomagolni egy gyermeknek az iskolába? Milyen szabályokat érdemes figyelembe venni az étkezéskor? Íme.

Első szabály: adjunk reggelit a gyermeknek, mielőtt suliba indul. Sokan nem kívánnak enni korán reggel semmit, ám fontos, hogy a lurkó ne üres gyomorral üljön az iskolapadba, ez a teljesítményére is jelentős hatással van.

Indítsuk tehát őt a legfontosabb étkezéssel iskolába. Emellett frissen készítsünk neki szendvicset. A higiéniai szabályok megkövetelik, hogy azt mindig megmosott kézzel és eszközökkel tegyük, s a munkafelületünk is megfelelően tiszta legyen az ételkészítéshez.

Második szabály: a gyermek kapjon az iskolába olyan ételt, amely értékes összetevőket tartalmaz. Ne édes péksüteményt pakoljunk. Javasolt étkezéshez a rostdús a kenyér, a felvágott, mely lehetőleg hűtést nem igényel. Ha sült húst adunk a kenyérhez, az megfelelően legyen átsütve. Jó ötlet a kemény sajt, a müzliszelet, a konzervek, amelyeket egyszerű kinyitni egy elsősnek is.

Fotó: 123rf.com

Harmadik szabály: bár a kicsik szeretik, kerüljük az egészségükre és testsúlyukra nézve is előnytelen édességeket, kekszeket, süteményeket, csokit. Tegyünk a csomagjukba gyümölcsöt – a szezonális mindig előnyt élvez. A szállításhoz tökéletesen megfelelő az alma, a szőlő, a körte, a szilva, de a kisebb darabokra vágott sárgarépa vagy karalábé is.

Olyasmit ne tegyünk a kisiskolás csomagjába, ami gyorsan romlik vagy nehezen kezelhető az étkezés során.

Negyedik szabály: mindig legyen a gyermeknél folyadék az iskolában. Nemcsak étkezéskor fontos! Ivóvíz, ásványvíz, tea, amely még langyosan is jó. A cukros és szénsavas üdítők kerülendők!

Ötödik szabály: az uzsonnának csak kiegészítő ételnek kell lennie, ha a gyermek egyébként kap főételt. Érdemes tisztázni a csemetével, mit mikor egyen meg. Mi áll el délutánig és mit kell délelőtt elfogyasztania. Csomagoljuk be őket szalvétába és zacskóba is. Ha uzsonnás doboza van, érdemes beletenni jégakkut, hogy hűtse az ételt.

Hatodik szabály: rakjunk a gyermeknek szalvétát vagy nedves törlőkendőt a táskába, hogy az ételt mindig higiénikusan ehesse meg az iskolában. Sőt, megtisztíthassa a kezét étkezés előtt!

Fontos ügyelni arra, hogy a doboz, csomagolás könnyen nyíljon és csukódjon. Egy kisgyermek számára ugyanis ez nehézséget okozhat, s esetleg nem jut hozzá időben az ételéhez.

Műanyag pohár, kulacs, illetve az étkezéshez egy kis terítő sem felesleges eszköz. A sószóró szintén jól jöhet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php