Irodalomterápia – Hogyan juthatunk közelebb önmagunkhoz könyvekkel?

Napjainkban (szerencsére) ismét reneszánszát élik a könyvek.

Akár általános tájékozódás a célunk, akár célzott szakmai fejlődés, akár szeretnénk kikapcsolni és egy kicsit elmerülni egy másik világban, a könyvek mindig segítségünkre vannak. De az olvasás pozitív hatásaként említhetjük még  –sok más dologgal együtt – szókincsünk észrevétlen bővülését, érzelmi intelligenciánk és képzelőerőnk erősödését.

Az irodalomterápia pedig, ötvözve a pszichológiát és az olvasásban rejlő lehetőségeket, önismeretünk fejlesztésében is segítségünkre lehet.

Olvasni ismét trendi – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a könyveket és olvasást népszerűsítő platformok népszerűségének töretlen növekedése (Csorba Anita Ott Annával készített beszélgetéséről itt olvashatsz egy összefoglalót).

Jakobovits Kitti pszichológia-szakos egyetemi hallgatóként is rajongott az olvasásért, és nem hagyta nyugodni a két terület ötvözésének gondolata.

A témákban kutatva aztán rátalált az irodalomterápiára – innen pedig nem volt kérdéses, mivel is szeretne foglalkozni.

Csorba Anita és Szlafkai Évi a Nők az útON podcastban Kittivel beszélgetett.

Egy-egy könyvet olvasva sokszor az az érzésünk, hogy valaki más kimondja helyettünk azokat a szavakat, amelyek addig csak gondolatként motoszkáltak bennünk.

Az irodalomterápia is erre épít:

a foglalkozások során szakember irányított segítségével a résztvevők megvizsgálják, miért is váltja ki belőlük egy-egy szereplő, történés az adott érzelmeket.

Sokat elárul, miért szimpatikus számunkra egy fiktív karakter: talán mi is éppen abban a helyzetben vagyunk, így felébreszti bennünk a sorsközösség érzését? Esetleg önmagunk javított verzióját látjuk benne?

Ahogy ennek az ellenkezője is beszédes: miért generál bennünk egy másik karakter ugyanakkor erős negatív érzelmeket? Lehetséges, hogy saját magunknak egy olyan részét látjuk benne, amit szívesen elrejtenénk mások elől, énünknek egy olyan szeletét, amelyre nem vagyunk büszkék?

Ezeket a kérdéseket egy-egy könyv olvasása során mindannyiunknak érdemes végiggondolni, akkor is, ha nem terápiás keretek közt kaptuk házi feladatként az adott olvasmányt.

Ma Magyarországon elérhető egyéni és csoportos irodalomterápia is, azonban Kitti a csoportos foglalkozásban rejlő lehetőségeket is hangsúlyozza, hiszen egy adott cselekményt több szempontból végiggondolva, mások véleményét meghallgatva módosulhat saját álláspontunk is. A csoportdinamika, mások eltérő véleményének tiszteletben tartása nagyon sokat adhat hozzá önismeretünkhoz, saját fejlődésünkhöz.

Kitti tanácsa az olvasáshoz kicsit mindfulness elemeket is hordoz: azt javasolja, ne sajnáljuk az időt megélni a könyvet, elmélyedni benne – akár többszöri újraolvasással is. Szinte biztos, hogy egy összetettebb műben sokadszorra nekifutva is találunk olyan új(nak ható) gondolatokat, amelyek megragadnak minket.

Ha kedvet kaptatok, a teljes podcastot meghallgathatjátok itt:

Audió lejátszó

podcast leírásában egy rövid könyvajánlót is találhattok Kittitől, akinek Instagram-profilját szintén érdemes követnetek, hiszen folyamatosan oszt meg olvasással, könyvekkel, irodalomterápiával kapcsolatos gondolatokat – KATT IDE.

 

A képek forrása: Kitti Instagram profilja

Forrás: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.