Hogyan rontja az iszogatás a hallásod?

Ha egy szórakozóhelyen iszogatsz, és nem hallod jól, mit mondanak neked, nem biztos, hogy a zaj a probléma.

Brit kutatók egy korábbi tanulmányban úgy találták, hogy az alkoholfogyasztás átmenetileg rontja a hallás pontosságát, különösen az alacsonyabb frekvenciájú hangok hallását, mely éppen a beszédértéshez szükséges.

32283912 – hands of young people holding martini and champagne in the bar

A kutatók a vizsgálatban résztvevőknél – 20-40 év közötti, hallásproblémáktól nem szenvedő fiataloknál – megállapították, hogy minél több alkoholt fogyasztott valaki, annál jelentősebb volt a hallás romlása. A halláscsökkenés az idősebbeknél, illetve azok körében még jelentősebb volt, akik már régebb óta rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt.

Egyelőre nem világos, hogy az alkohol miért okoz hallásromlást, de a kutatók szerint egyaránt elképzelhető, hogy károsítja a hallóideget, illetve befolyásolja a hangfeldolgozás folyamatát az agyban.

Az alkohol okozta hallásromlás csupán átmeneti volt, a résztvevők hallása egy hét múltán visszatért a normál szintre. Ám a kutatók szerint a gyakori italozás már maradandó károkat is eredményezhet.

Forrás: Minden, ami hallás


2 hozzászólás

  1. Konti Pál

    Oly annaira igaz, hogy amikor piálgatok és az asszony rákérdez, hogy “már megint csókoloztál az piás üveggel” akkor többször is vissza kell kérdeznem….annyira halk,érthetetlen a kérdés.

    Válasz
  2. Konti Pál

    Oly annyura így van, hogy bár hányszor piálok a nejem rákérdez, hogy “már megint csókoltad a piás üvegedet??” akkor többször is vissza kell kérdezzek mert nem értem a kérdést vagy nem hallom elég tisztán.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.