Hegtetoválás: a sebzett bőr művészete

Egyesek szerint a művészet és az önkifejezés sajátos formája, míg másoknak nem több a test eltorzításánál.

Hegtetoválás

A mélyen megsebzett bőr meggyógyul, de a sérülés helyét hegek jelzik majd. Kevesen gondolnánk, hogy a hegesedő bőr köré egy szubkultúra épült fel, és az önkifejezés művészi formáját látják benne. A hegtetoválás nem a XXI. század újítása, a gyökerei egészen a törzsi kultúrákig vezetnek vissza. Vajon miért népszerű a nagyváros dzsungelében is?

Eredete

Bár magának a hegtetoválásnak a gyökerei a dél-afrikai, illetve pápua-újguineai és más Óceánia területén őshonos törzsekig vezetnek vissza, Európába csak az 1980-as évek után szivárgott át az Egyesült Államokból. A mai napig sem tartozik a megszokott testdíszítő eljárások közé, látványa egyelőre meghökkenti a gyanútlan szemlélőket.

Hogyan keletkezik a heg?

Metszve nyúzás és égetés. Ez a két eljárás, amivel hegek formájában előre megalkotott minták rajzolódnak ki a test különböző területein. A vágásokkal megsebzett bőrt apránként lenyúzzák, ami a forradás után kipúposodik, majd a felület teljes gyógyulását követően véglegesen viselője testét fogja díszíteni.

qmuxgiyp

Az égetés esetében többnyire egy felhevített acéllemez segítségével alkotják meg a kívánt ábrákat. Ez, akárcsak más égetett seb, fokozatosan gyógyul, miközben a bőrön folyamatosan egyre láthatóbbá válik a hegből álló minta.

Jelenkori törzstagok

A törzsi kultúrákban a felnőtté válás, vagy a hovatartozás ősi szokásai közé tartozik a hegtetoválás. Míg számunkra brutálisnak, és érthetetlen önsanyargatásnak tűnik, számukra az élet fontos pillanata közé tartozik az első forradások kialakítása. Azok, akik ma vállalkoznak a fájdalmas eljárásra, kevésbé eltérő okokból döntenek a hegtetoválás mellett.

Számukra a fájdalom fontos része az önkifejezésnek, mellyel egy egészen szűk csoporthoz fognak tartozni életük végéig, vagy egészen addig, amíg az új extrém hóbort divattá nem válik.

Veszélyei

Az elsődleges problémát a sebek elfertőződése jelenti. Mivel a bőrön nyílt sebek keletkeznek, ezért a steril körülmények és a megfelelően fertőtlenített eszközök elengedhetetlenek a metszés, égetés során. Szintén veszélyezteti az extrém vállalkozást, hogy a felsértett bőr gyógyulása 4-8 hétig is eltart, ami alatt ugyanúgy ki van téve a vírusoknak, fertőzéseknek a szervezet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz