Háromdimenziós digitális atlasz készült az emberi agyról

A Julich-Brain névre keresztelt atlasz 250 strukturálisan különböző agyterületet mutat be, amelyeket 10 emberi agy elemzése alapján határoztak meg a kutatók.

Több mint 24 ezer rendkívül vékony keresztmetszetet digitalizáltak, illesztettek össze háromdimenzióssá és térképeztek fel a szakemberek. Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az emberi agy egyértelműen megkülönböztethető területekre oszlik. Ezek a területek az idegsejtek eloszlásában és sűrűségében, valamint a funkciójukban különböznek egymástól.

A németországi Jülich Kutatóintézet igazgatója és a Düsseldorfi Egyetem professzora, Katrin Amunts szerint a digitális agyatlasz egyrészt segíteni fogja az agyi képalkotással kapcsolatos tanulmányok eredményeinek pontos megértését, másrészt az agy egyfajta Google Earth-ének alapjául szolgálhat.

Az eredmények szerint az egyes agyterületek mérete és elhelyezkedése eltérő a különböző agyakban. A kutatók különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a Broca-terület – az emberfélék agyának motoros beszédközpontja – esetében, míg a látással elsődlegesen összefüggő agyterület jóval egységesebbnek tűnt.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.