Gyors teszt, amivel megtudjuk, mi okozza a gyomorpanaszt

Egyre többen szenvednek gyomorpanaszoktól, évről évre nő azoknak a betegeknek a száma, akik emésztőrendszeri tünetekre, puffadásra, kellemetlen érzetre panaszkodnak, és a tüneteik mögött nem áll semmilyen szervi elváltozás.

 

 

A betegség az úgynevezett kontaminált bélszindróma (angolból rövidítve: SIBO), amely során a vékonybélben túlszaporodnak a baktériumok. A szakemberek elmondták, a betegség akár poszt-Covid-tünetként, de az ülő életmód vagy savlekötő gyógyszer túlzott szedése esetén is kialakulhat. A kór egy egyszerű, fájdalommentes hidrogénkilégzési teszttel igazolható – írta mai közleményében a Semmelweis Egyetem. Leggyakoribb tünetei: a haspuffadás, gázképződés, hasmenés, székrekedés.

A kórkép diagnosztizálására a gasztroenterológusok hidrogénkilégzési tesztet használnak.

Ennek kiindulópontjaként a beteg egy laktulóz nevű, nem felszívódó szénhidrátot tartalmazó folyadékot iszik meg. Az emberi sejtek önmagukban nem termelnek hidrogént, ám ha a normálisnál nagyobb számban vannak jelen baktériumok a vékonybélben, akkor azok lebontják az elfogyasztott laktulózt, aminek következtében hidrogén termelődik. A kilégzési teszt során ezt mérik az orvosok.

A mintegy 180 perces vizsgálat alatt 30 percenként kell a speciális eszközbe fújni. Általánosságban 90 perc alatt ér el az elfogyasztott laktulóz a vékonybélből a vastagbélbe. Ha a másfél óra alatt a kilégzett levegő hidrogéntartalma a megengedett határérték (20 ppm) fölé kerül, akkor igazolható a kórkép.

A betegség kezelése antibiotikum-kúrával kezdődik, a normál baktériumflóra helyreállítása pedig egy ezt követő probiotikumkúrával segíthető.

Ezzel párhuzamosan életmódváltással, szénhidrátcsökkentett diétával is hozzájárulhat a beteg a sikeres gyógyuláshoz.

Puffadás, gyomorégés, hasmenés vagy székrekedés? Ételintolerancia is lehet!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.