Gél a piros arc ellen

Kutatók egy olyan kenőcsöt fejlesztettek ki, amely eltünteti a rosaceát, a középkorúakon olykor jelentkező csúnya piros arcbőrt. A kenőcs olyan anyagot tartalmaz, amely a zöldhályog kezelésére alkalmazott szemcseppben is található, és a véredények összeszűkítésével fejti ki hatását.

A szép arc titka

Nagy-Britanniában tízből egy felnőtt férfi és kétszer annyi nő szenved a felhevült és kipirult arcbőrtől. Noha ezt az állapotot „középkorúak pattanása”-ként szokták emlegetni, valójában égő piros foltokkal kezdődik, és főleg a világos arcbőrű, erre genetikailag hajlamos embereket érinti.

Az állapotért sokak szerint a bőrön sértetlenül éldegélő mikroszkopikus atkák felelősek. Tény, hogy a rosaceával küszködők bőrén nagy számban találhatóak meg ezek az élőlények, arra azonban nincs bizonyíték, hogy valóban ők okoznák a problémát.

Amikor a bőr felhevül, a vékony véredények gyorsan kitágulnak, így több vért engednek keresztüláramlani. Ezután megpihennek, és visszanyerik a normál méretüket. Időről-időre megismétlik azonban a tágulást, a vért pedig közvetlenül a bőr alatt áramoltatják nagy mennyiségben. Sok érintetten jelennek meg ezért foltok az orruk körül. Mindez annak köszönhető, hogy  néha gyulladást okozó sejtek szabadulnak fel a véredényekből, amelyek a bőrbe jutnak, majd annak a felszínén vándorolva eredményezik a foltokat.

Sokan tapasztalják, hogy a fűszeres ételek, a hideg idő, az alkohol és a stressz hatására fokozódnak a panaszaik. A rosacea kezelése többnyire antibiotikumos krémekkel történik, amelyek megállítják a gyulladási folyamatot. Létezik emellett lézeres terápia is, amely során összezúzzák a véredényeket.

A Kentuckyban található Louisville Egyetem kutatói 122 rosaceában szenvedő betegen használták az új gélt négy héten keresztül napi egy-két alkalommal. A British Journal of Dermatology című lapban megjelent tanulmány szerint 12 órával a kezelés után kezdett el halványodni az arcpír.

Dr. Anthony Bewley, a Londoni Kórház bőrgyógyász tanácsadója így nyilatkozott: „Jelenleg kevés hatékony gyógymód áll rendelkezésre a rosacea kezelését illetően. A mostani kutatás eredményei biztatóak, ám a fejlesztés még nagyon korai stádiumban van.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.