Ezek miatt viszket a szemhélyunk

Ha a szemhéj viszketés tartósan fennálló tünet, érdemes megkeresni az okát, hiszen akár ekcéma, allergia, pikkelysömör is okozhat ilyen panaszt.

A leggyakoribbak okokat dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza vette számba.

Miért viszket a szemhéj? Gyakori okok a viszketés mögött

  • Kontakt dermatitis

 

Az ekcéma egyik formája a kontakt dermatitis, amely akkor alakul ki, ha a bőr egy irritáló anyaggal vagy a bőrön allergiát okozó anyaggal érintkezik. A tünetek percek vagy akár órák alatt is megjelenhetnek, jellegzetesen viszketés, irritáció, kipirosodás. A legtipikusabb irritáló és allergizáló anyagok samponokban, tusfürdőkben, kozmetikai termékekben lévő illatanyagok, a sötét hajfesték, esetleg ékszerekben, testékszerekben található anyagok. Kozmetikai kezelések szintén okozhatnak szemhéjduzzanatot, vörösséget.

Foto: 123rf.com

  • Seborrhoeás dermatitis

A seborrhoeás dermatitis azekcéma egy másik formája, amely a test olyan részét érinti, ahol számos faggyúmirigy található, így a szemhéjat is. A betegség jellemző tünetei a kerek, vörös, viszkető foltok, amelyek nem fertőzőek. További tünet lehet még a hámlás, az enyhe szemhéjduzzanat, esetleg az égő érzés.

Foto: 123rf.com

  • Pikkelysömör

A psoriasis vagy pikkelysömör érintheti az arcot is, leginkább a homlok felső részét, a hajvonalat, ritkábban a szemhéjat is. A pikkelysömör krónikus betegség, amely vörös, hámló foltok formájában jelentkezik a bőrön, amelyek ezüstös fényűek lehetnek, esetleg úgy tűnik, mintha az érintett terület korpás lenne. Stressz, fertőzések, bizonyos gyógyszerek újra és újra belobbanthatják a tüneteket. 

  • Allergia

Nem ritka, hogy a viszkető szemhéj szénanáthához társuló allergiás reakció tünete. Az enyhe allergia a viszketés mellett okozhat tüsszögést, köhögést, súlyosabb esetben testszerte bőrkiütések is jelentkezhetnek.

A bőrviszketés oka egy parányi élősködőtől is eredhet. A bőratka a bőrön – elsősorban az arcon és a hajas fejbőrön – élő apró állat.

Milyen betegségre utalhat az éjszakai bőrviszketés?

  • Övsömör

Az övsömör egy fájdalmas hólyagos tünetekkel járó fertőzéses megbetegedés, amely típusosan a testnek vagy az arcnak csak az egyik oldalát érinti. A hólyagok megjelenése előtt a betegek gyakran tapasztalnak fájdalmat, viszketést, bizsergést az adott területen, amely a homlokot és szemhéj területét is érintheti. A betegség azoknál alakul ki, akik már átestek bárányhimlő fertőzésen, és a testükben maradó varicella zoster vírus aktiválódik. A viszkető kiütéseken túl tünet lehet még a láz, fejfájás, hidegrázás, elesettség.

Foto:123rf.com

  • Cukorbetegség

A cukorbetegek jelentős része tapasztalhat bőrtüneteket is, előfordul, hogy a bőrtünetek jelzik először a diabéteszt. Megjelenhetnek gombás fertőzések, szőrtüszőgyulladás – mindkettő irritációt, viszketést okozva. Gyakori bőrszárazság testszerte kialakuló viszketést okozhat.

  • Fejtetű

Bár a tetvek jellemzően a fejbőrön élnek, néha képesek a szempillákon is megtelepedni.  A főként gyermekeket érintő problémára a viszketés hívhatja fel a figyelmet.

A viszketés kezelése a kiváltó októl függ

Nem mindegy, mi okozza a viszketést, tehát az első legfontosabb lépés a diagnózis – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Hiszen míg a seborrhoeás dermatitisnél beválhatnak a gombaellenes krémek, súlyosabb esetben kortikoszteroidos készítmények, addig az övsömör vírusellenes kezelést igényel, a psoriasis kezelése pedig hosszan tartó, összetett és a betegség súlyosságától függ. Allergiás tüneteknél meg kell próbálni beazonosítani a forrást, míg a tetű kezelése akár vénynélküli szerekkel is megoldható. Minél előbb bőrgyógyászhoz fordul a beteg, annál hamarabb megszülethet a diagnózis és remélhetőleg annál gyorsabban megszabadulhat a kellemetlen és gyakran esztétikailag is zavaró bőrproblémától.

 

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.