Erőszakos különbségek!

Egy új tanulmány felmérései alapján a fiatal férfiak 43 százaléka legalább egyszer kényszerítette szexuális aktusra a partnerét saját akarata ellenére. De a kutatási eredmények szerint különbség van a tizenéves korukban erőszakoskodók és azok között, akik felnőttkorukban is tovább erőszakoskodnak a nőkkel.

A fiatal férfiak körében végzett felmérés során a kutatók olyan tényezőket vették figyelembe a személyiségbeli különbözőségek mellett, mint a női és férfi sztereotípiák felfogása, valamint a korábbi személyes tapasztalat, mely során az erőszaktevők maguk is erőszak áldozatává váltak.

„A kutatásban résztvevő férfiak közül azokat próbáltuk meg kiszűrni, akik korábban többször is erőszakoskodhattak szexuális partnereikkel, de utólag megbánták tetteiket és megtanulták kontrollálni a vágyaikat” – mondta Antonia Abbey, a detroiti Wayne Állami Egyetem pszichológusa, a tanulmány szerzője.

Az Egyesült Államokban évente átlagosan 207 754 ember válik szexuális erőszak áldozatává, nem számítva azokat az eseteket, ahol az áldozatok 12 évesnél fiatalabbak voltak, derült ki az amerikai Erőszak, Molesztálás és Vérfertőzés Nemzeti Hálózat jelentéséből. Az áldozatok túlnyomó része nő, de férfiak is gyakran válnak szexuális erőszak áldozatává.

gyasz7

Abbey egyik korábbi tanulmányából kiderült, hogy a megkérdezett főiskolás férfiak 41 százaléka saját bevallása szerint létesített már szexuális kapcsolatot olyan partnerrel, aki nem akart beleegyezni, vagy például nem volt eszméleténél. Egy későbbi, 2004-es felmérés négy éven keresztül követte nyomon három főiskolás évfolyam férfijainak szexuális viselkedését, és mire befejezték az iskolát, a résztvevők 34,5 százalékáról derült ki, hogy legalább egy alkalommal alkalmazott szexuális erőszakot a főiskolás évek során.

Ezek a fent említett viselkedésformák nem minden alkalommal merítik ki a valódi nemi erőszak fogalmát, jegyezte meg Abbey, bizonyos esetekben csak szexuális kontextusban megvalósított verbális zaklatás, bűntudatébresztés vagy fenyegetés történt.

Abbey és kutatótársai az értékelések során három külön csoportba sorolták a szexuális erőszaktevő férfiakat. Az első csoport tagjai a visszaeső erőszakoskodók voltak, akik később, felnőttkorukban is kihasználták a partnereiket. A legtöbb esetben korábban ők maguk is szexuális erőszak áldozatai voltak.

szex4809

A második csoportba azokat sorolták, akik korábban szexuális agressziót mutattak, de idővel felhagytak az erőszakos viselkedéssel. Saját elmondásuk szerint korábban rendszerint félreérették a nők szexuális szándékait, de idővel megtanulták értelmezni azokat. Abbey szerint ezek a férfiak jobb kifejezés híján egyszerűen felnőttek és megtanulták kezelni a szexuális viszonyaikat. A harmadik csoportba az olyan férfiakat sorolták a kutatók, akik az alkoholos, vagy egyéb befolyásoltság következtében váltak szexuálisan agresszívvé.

A detroiti kutatócsoport a következő évek során is szeretné folytatni a főiskolás csoportok megfigyelését, hogy kiderüljön, hogy hogyan változik a férfiak szexuális agressziója a jövőben. „Minél többet ismerünk meg az erőszakos szexuális viselkedéséről, annál hatékonyabbá tehetjük a prevenciós programokat” -tette hozzá Antonia Abbey.

Forrás: