Emlékek nélkül!

Az Idegtudományi Társaság egyik, Washington DC-ben megrendezésre került találkozóján a szakértők ismertettek egy esetet, amelynek során egy 71 éves csellista agyában bizonyos régiókat teljesen elpusztított a herpesz enkefalitisz, más néven az agyvelőgyulladás.

A PM néven ismert páciens minden betegség előtti emlékét elvesztette, de a zenével kapcsolatos dolgokra emlékezett, ami arra enged következtetni, hogy zenei memóriánk a többi emléktől elkülönítve működik.

Az agyvelőgyulladás kialakulásáért ugyanaz a kórokozó a felelős, mint az ajakherpeszért. Ritka esetekben a vírus az agyi idegeket is megfertőzheti. PM esetében a vírus kiiktatta a középső temporális lebeny nagy részét, ami az emlékek, események és tények tárolásáért felelős. PM semmilyen személyes témájú emléket nem volt képes felidézni és a körülötte lévő emberekből mindössze testvérét és ápolóját ismerte fel.

A vizsgálatok során kiderült, hogy PM képes felismerni egyes zeneműveket és skálákat. Carsten Finke (Charite Egyetemi Kórház, Berlin) és kollégái további teszteknek vetették alá a pácienst. Zenei szakértőkkel együtt olyan tesztsorozatot állítottak össze, amellyel megvizsgálhatták, hogyan működik pontosan PM zenei memóriája.

Az egyik teszt során PM-nek olyan zeneművet játszottak le, amelyet a betegsége előtt komponáltak, majd egy olyat, amit már a fertőzés után. Amikor megkérdezték, melyik zeneművet ismeri jobban, az esetek 93 százalékában a régebbit választotta.

Az amnézia mellett a betegnek az új emlékek elraktározásával is gondjai adódtak. Képtelen volt emlékezni például saját otthonának elrendezésére és az általa szedett gyógyszerekre. Ugyanakkor a betegsége óta megismert zeneműveket az esetek 77 százalékában felismerte.

A kutatók remélik, hogy ez az eset segíthet jobban megérteni, miként tárolja agyunk az emlékeket. PM állapotán a szakértők reményei szerint a jövőben a zenés rehabilitáció sokat segíthet. A tervek szerint zenei hangokat kötnek majd össze különböző emberekkel és feladatokkal, hogy PM tudjon mire asszociálni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.