Életmentő lehet, ha évente csupán egy-egy napot kizárólag az egészségünkre fordítunk

Minden év októbere az úgynevezett „rózsaszín hónap”, azaz a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Igaz, nem ez az egyetlen egészségügyi probléma, amit ha időben felfedeznek, akár több tíz évet is nyerhetünk vele.

Az OTP Egészségpénztár statisztikái szerint pozitívum, hogy időről időre egyre többen gondolkodnak egészségtudatosan: 2022-ben eddig a pénztártagok már 69,5 millió forintot költöttek szűrővizsgálatokra, ami 21,6 millió forinttal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

 

A KSH adatai szerint[1] a halálozási statisztikákat nézve Magyarország élen jár a régió országai között: 2021-ben ezer lakosra vetítve 16,1% volt a halálozások száma az országban, miközben Ausztriában ez a szám 10,3%, Szlovéniában 11%, Szlovákiában 13,5%, Horvátországban pedig 15,8% volt. Egyedül Románia előzte meg hazánkat, 17,5%-os becsült adattal.

A számok rendkívül szomorú képet mutatnak, viszont a halálozások száma nem magyarázható csupán a társadalom elöregedésével. A válasz sokkal inkább abban rejlik, hogy rengeteg megelőzhető vagy kezelhető betegséget nem diagnosztizálnak és kezelnek időben, mivel még mindig sokan szemet hunynak a szűrővizsgálatok felett.

Fotó: 123rf.com

 

A statisztikák szerint azonban pozitívum, hogy időről időre egyre többen gondolkodnak egészségtudatosan. A különböző szűrővizsgálatokra idén a pénztártagok már több mint 69,5 millió forintot költöttek. A tavalyi év azonos időszakában ez az összeg 47,9 millió forint volt. Ez tehát azt jelenti, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik fontosnak tartják az egészségüket és a rendszeres orvosi vizsgálatokat, bár még mindig kevesen élnek az Egészségpénztár által kínált lehetőségekkel. A Pulzus kutatás[2] szerint a megkérdezettek csupán 21%-a rendelkezik pénztári tagsággal, miközben 41% tisztában van azzal, hogy Egészségpénztári kártyájukkal csökkenthetnék az egészségügyi ellátásban felmerülő költségeiket – többek között a szűrővizsgálatok költségeit is.

Fotó: 123rf.com

 

Az Egészségpénztári számláról fizethető szűrővizsgálatok közül továbbra is a nőgyógyászati szűrések a legnépszerűbbek, erre a pénztári tagok idén eddig 34,5 millió forintot fordítottak. Ezt a manager szűrések és bőrgyógyászati szűrések követik 16 millió és 10,2 millió forintos kifizetéssel. De népszerűek a belgyógyászati, a szemészeti, a fogászati, a kardiológiai és urológiai szűrések is.

 

Miért éri meg rendszeresen befizetni az Egészségpénztári számlára?

 

Mert a befizetett összeg után az egészségügyi megtakarításból évente 20%, vagyis akár 150 ezer forint adó-visszatérítés jár. Sőt, azok a pénztári tagok, akik orvosi javaslatra mennek egészségügyi szűrővizsgálatra, „prevenciós szolgáltatás” jogcímen további 10% adó-visszatérítést vehetnek igénybe.  

Az egyenleg sokrétűen felhasználható, például méhnyakrákszűrésre, emlőrákszűrésre, vastagbélrákszűrésre, prosztatarákszűrésre, mozgásszervi szűrésre, AIDS-szűrésre, mentális zavarok korai

felismerését célzó szűrésre vagy éppen fogászati szűrésre.

 

 

[1] https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0056.html

[2] A kutatás az OTP Egészségpénztár megbízásából a Pulzus Kutatási Rendszerrel készült 1059 fő részvételével. A 18 éves és idősebb, magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint. Az adatfelvétel 2022 áprilisában történt.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.