Dagadt vagy! – a társadalmi megbélyegzés hatásai, és a megküzdési stratégiák

A túlsúlyosság érzelmi aspektusainak kezelése kulcsfontosságú a sikeres elhízás kezelésében; a túlsúlyosságnak pszichológiai következményei is vannak. Ezenkívül az elhízás megbélyegzése gyakran befolyásolja a személy azon képességét, hogy hatékonyan kezelje azokat a mögöttes tényezőket, amelyek hozzájárulnak a modern világ e járványának kialakulásához.

Érzelmi
Bár az elhízás oka számos fizikai tényezőhöz (például genetika, mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás) köthető, az emberek életmódbeli és étrendi döntései gyakran az egyén gondolataiból és érzelmeiből erednek.

A depresszió, a szorongás vagy a szomorúság érzései – különösen, ha stresszel és negatív gondolkodásmóddal párosulnak – túlevésre késztethetik az embert.

Valójában az elhízást más függőségekhez, például az alkoholhoz és a kábítószerekhez hasonlítják, mivel néhány ugyanolyan dinamika játszik szerepet. Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint például “A személy negatív önképzete, párosulva a depresszióval, a két leggyakoribb hajtóerő, amely az ételek használatához vezet, hogy megbirkózzon a problémával. “

A Psychology Today szerint “Az elhízott emberek érzékenyebbek a külső jelzésekre, míg a soványak a saját belső rendszerükre támaszkodnak, amely jelzi nekik, hogy eleget ettek. “ Ezek a különbségek párhuzamba állnak a drog- és alkoholfüggőséggel kapcsolatos kutatások eredményeivel, mivel az elhízottak sok tekintetben (például a külső jelzésekre való reagálás) ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, mint az alkoholisták és a kábítószerfüggők.

evés, étkezési zavar

Fotó: 123rf.com

Ha valaki nem tudja kezelni a túlevés érzelmi vonatkozásait, az elhízással való megküzdés meglehetősen nehéz lehet. Az egyén felfogásának és gondolatainak megváltoztatása és az elhízáshoz kapcsolódó érzelmi tényezők kezelése mélyreható kezelési terven alapuló megközelítést igényel.

Túlzásba vitt evés és elhízás
A falási rohamot úgy határozzák meg, hogy rövid időn belül (például néhány óra alatt) nagyon nagy mennyiségű ételt fogyasztunk, amit a kontrollvesztés érzése követ.

A nőknél valamivel nagyobb az elhízás kockázata, mint a férfiaknál, de őket sokkal inkább érinti az elhízás/depresszió ciklus. Egy 2008-as tanulmány szerint ugyanis az elhízott nőknél 37%-kal nagyobb arányban fordul elő súlyos depresszió.

Egy másik, elhízott nők körében végzett vizsgálat megállapította, hogy a vizsgálatban részt vevők valamivel több mint felénél (51%), akiknél a falásrohamok miatt kialakult evészavar is előfordult, súlyos depresszió is volt a kórtörténetben.

A Cerebrum című folyóirat szerint: “Tekintettel arra, hogy a falásrohamok széles körben a nemkívánatos érzelmek kezelésének eszközeként tekintik, egyes kezelések a betegek érzelemszabályozási képességeit célozzák. “ Az érzelmek szabályozására irányuló kezelés egyik példája a dialektikus viselkedésterápia (DBT).

A DBT egy kognitív kezelés, amely az érzelmekkel szembeni tolerancia kialakítására, a tudatosságra, a megküzdési készségekre és az interperszonális kapcsolatok hatékonyságára összpontosít. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál, akiket a DBT alapelveire tanítottak, jelentősen csökkent a falási rohamokat okozó viselkedés.

Depresszió és elhízás
Az elhízás gyakran párosul depresszióval. A két állapot kontinuumként működhet, az egyik súlyosbítja a másik tüneteit. A túlevés gyakran bűntudatot okoz az embernek, ami kudarcérzéshez és depresszióhoz vezethet. A depresszió viszont arra késztetheti az embert, hogy túlegye magát, hogy így küzdjön meg az érzelmeivel.

Mielőtt az elhízás kezelése eredményes lesz, sok embernek orvosi kezelést kell kérnie a depresszió miatt.

Fizikai
A túlevés és a depresszió negatív ciklusához hasonlóan a stressz és a depresszió is erősíthetik egymást. Ez a normális étkezési szokások megváltozását eredményezheti, ami elhízáshoz vezethet.

Például gyakori, hogy egy diszfunkcionális kapcsolaton áteső vagy nagy veszteséget elszenvedett személy hirtelen túl sokat kezd enni, különösen a magas kalóriatartalmú, úgynevezett kényelmi ételek fogyasztásával. A depresszió megnehezítheti a testmozgásra vagy más fizikai tevékenységre való motiváltságot.

Ha egyszer ezek a demotiváló, rossz étkezési szokások kialakulnak, gyakran hosszú távú szokásokká válnak, ami inaktivitáshoz, krónikus túlevéshez és elhízáshoz vezet. Az elhízással való megküzdés megint csak a depressziót kiváltó stresszorok (például a gyász és a veszteség) kezelését jelenti, ami viszont inaktivitást és túlevést eredményez.

hízás, fogyás, túlsúly

foto:pixabay.com

Társadalmi
Az elhízás sokrétűségével való szembenézés olyan kihívás, amelyet társadalomként kell felvállalnunk. Nemcsak minden egyes elhízással diagnosztizált személynek kell megvívnia a saját személyes harcát, hanem mindenkinek együtt kell dolgoznia az állapothoz kapcsolódó megbélyegzés feloldásán, mivel annak pusztító hatása van azokra, akik az elhízással küzdenek.

Az American Journal of Public Health szerint “Az elhízott egyének megbélyegzése veszélyezteti az egészséget, egészségügyi egyenlőtlenségeket generál, és akadályozza az elhízás elleni hatékony beavatkozási erőfeszítéseket. Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a testsúly megbélyegzése társadalmi igazságossági kérdés és a közegészségügy számára is prioritást jelent. “

Mi a súlystigma és hogyan hat a mentális egészségre?


Közösségi támogató csoportok
Számos fogyókúrás program létezik, amelyek célja, hogy segítsenek az embereknek a fogyásban, de a túlsúlyos vagy elhízott emberek számára talán a legismertebb a Weight Watchers.

A Weight Watchers (Súlyfigyelők) programot viselkedésmódosító programként tervezték, amely heti mérlegelést, támogató csoporttalálkozókat és online vitafórumokat foglal magában. A Weight Watchers (Súlyfigyelők) egyfajta közösséget hoz létre, segítve az elhízott embereket abban, hogy együtt dolgozzanak a betegség minden aspektusával való megbirkózásban.

Gyakran kórházak és más közösségi szervezetek is kínálnak fogyókúrás támogató csoportokat. Ajánlásokat kérhet a körzeti orvosától is.

Az ilyen típusú érzelmi támogatás – mások megértésének keresése vagy elfogadása – érzelemközpontú megküzdési stratégiaként ismert. Nagyon sikeresnek bizonyult az elhízással való megküzdésben.

Az érzelemközpontú megküzdés egyfajta stresszkezelési technika, amely a stresszorokhoz kapcsolódó negatív érzelmi reakciók csökkentését foglalja magában.

Az elhízás társadalmi megbélyegzésével való megbirkózás
Az elhízás megbélyegzése az Egyesült Államokban (és más nyugati országokban) átható probléma. A túlsúlyos és elhízott emberek az élet számos területén hátrányt szenvednek, többek között a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás, az oktatás és a kapcsolatok terén. Az elhízottak számára a megbélyegzéssel való megküzdés mindennapos élmény lehet, amely pszichológiai stresszel, falási rohamokkal, a testmozgás elkerülésével és a kortizol nevű stresszhormon emelkedésével jár.

Az önkép fontos tényező abban, hogy az ember hogyan birkózik meg az elhízással. Annak, hogy az elhízott emberek hogyan érzik magukat, sok köze van ahhoz, hogy hogyan élik meg a társadalmi megbélyegzést. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy az elhízással való megküzdés során az egyén önképzete és a társadalmi megbélyegzésre adott válasza idővel megváltozhat.

Hogyan tudnak tehát az emberek megbirkózni az elhízás stigmájával, hogy javítsák önképüket? Az  elhízással való megküzdésre használt megküzdési stratégiák közé tartoznak például a következők:

  • A helyzet elhagyása
  • Pozitívan reagálni
  • Pozitív önmegerősítés használata
  • Önelfogadási eszközök alkalmazása

Bár számos megküzdési technikát ismerünk, nem áll rendelkezésre elegendő klinikai kutatási adat annak bizonyítására, hogy mely stratégiák a leghatékonyabbak az elhízással való megküzdésben.

Gyakorlati
A “megküzdés” kifejezés egy személy viselkedési és kognitív próbálkozásaira utal, amelyekkel hatékonyabban próbál megbirkózni a külső és belső követelményekkel. Számos különböző megküzdési stratégia létezik.

Az elhízással való megküzdés általában multidiszciplináris (szakmai csapat) megközelítést igényel. A “csapat” olyan szakemberekből áll, akik fel vannak szerelve az elhízással kapcsolatos sokrétű problémák (például önértékelés, érzelmek és negatív gondolatok) kezelésére.

Nem elég, ha valaki egyszerűen megváltoztatja az étrendjét vagy növeli a fizikai aktivitását. Alapvetően meg kell változtatni azt, hogy hogyan látja magát, és hogyan birkózik meg a stresszel és a negatív érzelmekkel.

Fotó: 123rf.com

Sok mindent kipróbálhat, ami segíthet!

Forduljon pszichológushoz és/vagy tanácsadóhoz a depresszió, a szorongás és más érzelmi problémák kezelése érdekében.
Megbízhat egy profi fogyókúrás személyi edzőt, aki segít reális célokat kitűzni és a viselkedési problémákon dolgozni.
Csatlakozzon egy támogató csoporthoz, például egy helyi közösségi központban, kórházban vagy iskolában, vagy egy olyanhoz, mint a Weight Watchers.
Vezessen naplót az étkezési szokások nyomon követésére, felírva az étkezési szokásokhoz kapcsolódó érzéseket, beleértve az étel mennyiségét, az elfogyasztott ételeket és a napszakot, hogy perspektívát kapjon az étkezést kiváltó tényezőkről.
Vonja be a családtagokat is az egészséges étkezési szokásokba, mivel a sikeres elhízáskezelés bizonyítottan jobban elérhető a többi családtag támogatásával.
Barátkozzon össze valakivel, akinek közös fogyási célja van, és használja a haveri rendszert, hogy motivált maradjon.
Hívja fel barátait erkölcsi támogatásért, ha kísértésbe esik, hogy egészségtelen ételeket egyen, vagy ha támogatásra van szüksége az életmódbeli és egyéb célok elérésének folytatásához.
Írja le a stresszes vagy negatív érzéseket, különösen azokat, amelyek túlfogyasztást vagy a fizikai aktivitás kerülését eredményezik.

Fotó: 123rf.com


Tanulmányok kimutatták, hogy azok az elhízással diagnosztizált emberek, akik ki tudták fejezni stresszes érzéseiket (szóbeli kommunikációval vagy érzéseik leírásával), csökkenteni tudták a stressz negatív hatását az életükre.

Ahelyett, hogy megszállottan azon rágódna, hogy nem sikerült betartani a diétát vagy az edzéstervet, gondolja végig, hogy milyen mögöttes gondolatok és érzések okozhatták a visszaesést. Ezután beszéljen szakemberrel (például tanácsadóval vagy pszichológussal), hogy együtt kidolgozzanak egy tervet a rossz érzés vagy a negatív gondolatok kezeléséhez.

Ezek az ételek tiltólistásak szorongás vagy depresszió esetén

Forrás: Napidoktor.hu